GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stig Fredrikson: Putin inställd på utnötningskrig i Ukraina

Västs solidaritet med Ukraina har varit stark och imponerande, hittills. Det militära stödet har varit historiskt och viktigt. Men nu är frågan hur länge vår uthållighet räcker.
Stig Fredrikson
Gästkrönika • Publicerad 18 juni 2022
Stig Fredrikson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Om väst bara kan hålla samman mot Ryssland och stödja Ukraina kommer Putin inte att segra, utan förlora, skriver Stig Fredrikson.
Om väst bara kan hålla samman mot Ryssland och stödja Ukraina kommer Putin inte att segra, utan förlora, skriver Stig Fredrikson.Foto: Yury Kochetkov

Nyligen besökte jag Arles i Provence under några dagar. På stadshuset hängde Ukrainas flagga. I skyltfönstren i många affärer satt ukrainska flaggor. En kväll gick vi på en konsert med provencalsk musik på den romerska amfiteatern. En kör med över 600 skolbarn sjöng på provencalska. Men först reste sig alla närvarande medan den ukrainska nationalsången spelades, följd av Marseljäsen.

Dagens krönikör

Stig Fredrikson

är tidigare utrikeskorrespondent och utrikeskommentator för SVT.

Allt detta var både rörande och hoppfullt. Samtidigt går det inte att negligera tecknen på att sammanhållningen i Europa för Ukrainas sak håller på att svikta. EU:s båda mäktigaste länder, Tyskland och Frankrike, framför åsikten att det nu gäller att inte förödmjuka Putin i Moskva. Det har i sin tur tolkats som att det är dags för en kompromiss, för att få till stånd en vapenvila, en kompromiss som skulle tvinga Ukrainas ledning att ge upp ännu mer av sitt land och belöna Ryssland för dess anfallskrig.

Det hörs alltmer desperata rop om hjälp med vapen och ammunition från Ukraina. Men utlovade sändningar av framför allt tunga moderna vapen från väst dröjer. Från ryskt håll fortsätter samtidigt den besinningslösa förstörelsen, genom artilleribeskjutning, av ukrainska civila byggnader som bostäder, skolor och järnvägsstationer.

Det är uppenbart att Vladimir Putin är inställd på ett utnötningskrig i Ukraina. Han räknar med att den ukrainska krigsmakten till sist inte orkar hålla emot, när vapnen tryter och förlusterna i människoliv hela tiden stiger. Putin kalkylerar kallt med att solidariteten i väst med Ukraina sakta men säkert avtar. Han har ju alltid tyckt att västvärlden är förslappad och helst bara vill leva i fred. När månaderna går kommer trycket på Ukraina att acceptera en fredsuppgörelse att öka, tror Putin.

Själv behöver han inte oroa sig för opposition mot kriget när ryska stupade soldater kommer hem eller när den ekonomiska vardagen blir allt svårare på grund av sanktionerna. Som den fullblodscyniker Putin är, vet han att det ryska folket är vant att lida. Så det blir inget uppror i Ryssland mot kriget, resonerar Putin.

”Allt detta var både rörande och hoppfullt. Samtidigt går det inte att negligera tecknen på att sammanhållningen i Europa för Ukrainas sak håller på att svikta.”
Stig Fredrikson

Dessutom talar Putin om för sina landsmän att han i Ukraina bara är ute efter att ta tillbaka mark som alltid har varit rysk. När Putin den 9 juni hyllade Peter den stores fälttåg under det stora nordiska kriget 1700-1721, betonade den ryske presidenten att Peter den store inte tog något från Sverige, utan att han enbart tog tillbaka det som rättmätigt och historiskt hörde till Ryssland, inklusive området där S:t Petersburg grundades 1703.

Putin är besatt av att ta tillbaka till Ryssland så mycket som han bara kan av det nuvarande självständiga Ukraina. Han vill gå till historien som den som återupprättade ett ryskt imperium, på samma sätt som förebilden Peter den store.

Men Putin har glömt att Peter den store öppnade Ryssland mot väst och hämtade inspiration från väst. Putin håller i stället på att isolera Ryssland mer och mer. Om väst bara kan hålla samman mot Ryssland och stödja Ukraina kommer Putin inte att segra, utan förlora.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.