unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Privata vårdalternativ en avlastning snarare än belastning

Det är inte Camilla Läckbergs privata vårdcentral som borde sticka i ögonen på socialministern, utan att den offentliga vården inte levererar.
Deckarförfattaren Camilla Läckbergs nya satsning provocerar många till vänster.
Deckarförfattaren Camilla Läckbergs nya satsning provocerar många till vänster.
Foto: Noella Johansson/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

– Det här sticker ju enormt i ögonen, säger socialminister Lena Hallengren (S) apropå att den folkkära författaren Camilla Läckberg grundat den privata läkarmottagningen Hedda Care. Förra veckan slog den upp portarna på Östermalm i Stockholm och har sedan dess varit föremål för kritik, inte minst med anledning av priserna där ett läkarbesök kostar mellan 1 150 och 2 490 kronor. Detta till följd av att det saknas avtal mellan kliniken och Stockholms region.

Bland kritikerna finns socialministern som menar att det är ”mycket farligt” då privata kliniken frångår en klassisk svensk princip där vård ska ges efter behov, inte efter plånbok. Visst är det lätt att instämma med tanke på de höga priserna. Men som delägaren och pr-entreprenören Christina Saliba skriver på sin Instagram kan en privat mottagning med ett tiotal läkare knappast vara det största hotet mot svensk sjukvård.

Problemet är därför inte att ännu en privat klinik öppnar, utan att det offentliga inte levererar. Hedda Care är en motreaktion mot den befintliga vården och det är inte heller en slump att Hedda Care framförallt inriktar sig på kvinnlig vård då det finns påtagliga brister inom den.

Därutöver upplever många svenskar, både män eller kvinnor, att den befintliga sjukvården inte fungerar som den ska. Parallellt med att vårdpersonal grävs ned i administration och dokumentation ringlar vårdköerna långa och väntetiderna blir allt längre. Av Sveriges 21 regioner var det i år bara en region som till fullo uppfyllde en av punkterna i vårdgarantin, nämligen den om tillgänglighet via telefon. Det är snarare dessa problem som borde mana till oro hos socialminister Lena Hallengren – inte att en ny vårdklinik just öppnat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Den svenska sjukvården befinner sig dessvärre inte i ett läge som gör det möjligt för socialministern att välja och vraka bland vilka aktörer som är att föredra. Snarare behöver sjukvården all hjälp den kan få. Privata aktörer, så även Hedda Care, borde således ses som den avlastning som det innebär snarare än det skulle vara en belastning för den offentliga sjukvården.

Det är dessutom stötande att socialministern väljer att ta kraft mot en enskild vårdklinik när det är så uppenbart att det finns strukturella problem i hela sjukvården. Om dessa kunde få Hallengrens uppmärksamhet lika mycket som Hedda Care fått hade kanske privata alternativ av detta slag inte behövt uppstå alls.

Läs mer

Nytt smittoutbrott på äldreboende i Borås – även symtomfria upptäckta

Corona i Sjuhärad

Nytt smittoutbrott på äldreboende i Borås – även symtomfria upptäckta

I samband med symtomupptäckt har alla på boendet testats.

Sjuhärad: Därför flög helikoptern så nära villakvarteret

Mark

Sjuhärad: Därför flög helikoptern så nära villakvarteret

Villaägare uppmanades att förankra sina utemöbler.

Kerstinsgårdens förskola och Kerstinsgårdskolan i Dalsjöfors har en gemensam skolgård.

Borås

Barn hittade narkotikaklassad medicin på förskola

Rektorn: ”Vi är väldigt skakade allihopa”

Bilden inifrån: Här gick skotten in genom porten – flera kulhål i glaset

Borås

Bilden inifrån: Här gick skotten in genom porten – flera kulhål i glaset

Uppgifter till BT: Han bor i beskjutna huset ✓ Mopeder sågs lämna platsen

Varningen: Nya besvär väntar vid tungt trafikerade knutpunkten

Borås

Varningen: Nya besvär väntar vid tungt trafikerade knutpunkten

Trafikverket: ”Alltid ovisst.”

Arkivbild.

Borås

Olycka: Bil körde i diket – med tre kraftigt berusade vuxna och ett barn

Vid 18 kallades polis och räddningstjänst till Pickesjön där en bil kört i diket.