Priset kan göra skillnad

Från unisont hyllad och närmast helgonförklarad president till en litteraturprofessor i fängsligt förvar.
Ledare • Publicerad 9 oktober 2010
Liu Xiaobo
Liu XiaoboFoto: 

Kontrasten mellan förra årets mottagare av Nobels fredspris, president Barack Obama, och den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo kunde knappast ha varit större.

Xiaobo lär inte kunna komma till Oslo för att ta emot sitt pris. Förra året dömdes han till elva års fängelse för uppvigling.

I Charta 08 pläderade han för grundläggande demokratiska rättigheter som flerpartisystem och religions- och mötesfrihet. Rättigheter som vi i Sverige och Norden tar för givna, men som i det kommunistiska Kina leder till långa fängelsestraff.

Det är glädjande att Nobelkommittén har hamnat på rätt spår igen efter förra årets pinsamma fadäs. Nobels fredspris handlar om att belöna en insats, att påverka ett politiskt skeende och att ge legitimitet till en person eller organisation. Obama och USA behövde inget av detta. Liu Xiaobo och Kina behöver alla delarna.

Xiaobo har kommit att bli den främsta symbolen för mänskliga rättigheter i Kina.

I och med priset riktas världens strålkastarljus mot dagliga brott mot de mänskliga rättigheterna och bristen på demokrati. Det stöder också den långsamma och försiktiga kinesiska utvecklingen mot ett öppnare och mer tolerant land.

Fredspriset var även i år en politisk markering men det var en markering som denna gång hamnade rätt. Nobelkommittén vågade till skillnad från förra året sticka ut hakan och visa självständighet.

Förbindelserna mellan Oslo och ett Peking som inte förstår att institutioner kan agera fritt från staten, kommer säkert att ta skada, de norsk-kinesiska handelsförbindelserna likaså. På kort sikt.

Men på lite längre sikt kan faktiskt detta pris göra verklig skillnad. Kritik mot Kina och krav på Liu Xiaobos frigivning ekade i går mellan Europas huvudstäder. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso menade att det var ett stridsrop för alla dissidenter. Påminnelser om brotten mot de mänskliga rättigheterna är jobbiga att hantera för den kinesiska ledningen som är mån om goda relationer med omvärlden.

President Obama bör tala om mänskliga rättigheter och Liu Xiaobos frigivning när han träffar sin presidentkollega Hu Jintao i november. Kanske kan en fredspristagare hjälpa en annan till frigivning.

Det vore onekligen en oväntat lyckad historisk vändning och ett fint kvitto till den norska Nobelkommittén.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.