Pris kan hyfsa debatten
Åtminstone inte om man ska tro erfarenheterna från tidigare pristagare. Stjärnglansen finns mest inom den akademiska världen, säger Fredrik Sjöholm, talaransvarig på Talarforum till Svenska Dagbladet.
Nu lär det knappast gå någon nöd på Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen och Christopher A. Pissarides ändå. De konstaterade tacksamt att det är en stor ära att få ta emot priset (som för övrigt är på totalt tio miljoner svenska kronor).
Forskning i ekonomi anklagas ibland för att behandla saker som uppfattas som perifera. Men i det här fallet rör den analys av ”marknader med sökfriktioner” eller enklare uttryckt: Hur kommer det sig att många går arbetslösa samtidigt som det finns ett stort antal lediga jobb?
Det vill säga precis det som regeringen brottas med just nu, när efterfrågan på arbetskraft ökar samtidigt som arbetslösheten ligger kvar på höga nivåer.
Den nya arbetsmarknadsministern Hillevi Engström fick också frågan när hon gjorde debut i SVT:s Agenda i söndags kväll. Hennes svar handlar om bättre matchning, coachning och uppföljning. Men här finns uppenbarligen mer att göra.
En annan slutsats av nobelpristagarnas forskning är att generösare ersättning vid arbetslöshet leder till högre arbetslöshet och längre söktider.
Det senare har mer än en gång framhållits av alliansens företrädare sedan ersättningsnivån i a-kassan sänktes 2007. Oppositionen har, för att uttrycka sig milt, varit måttligt imponerad av det argumentet. Sedan bör visserligen sägas att nivån på a-kassan har fler parametrar än att minimera tiden i arbetslöshet. Att det finns olika politiska uppfattningar i frågan är därför inte märkligt.
Det finns alltså ingen anledning att tro att de rödgröna kommer att ändra uppfattning bara för att nobelpristagarnas forskning uppmärksammas. Pristagarnas stjärnglans bland de rödgröna budgetförhandlarna lär vara måttlig.
Däremot kan man ju hoppas att de rödgröna, även om de inte håller med, använder andra argument än slafsiga tillmälen om ”jakt på arbetslösa” när de kritiserar allianspolitiken och den av forskningen stödda sänkningen av a-kassan.
Redan i dag har de chansen. Då debatteras budgetpropositionen i riksdagen.
Ledarredaktionen