Annons

Pressa utpressarna

Den organiserade brottsligheten är som en bläckfisk. Hugger man av en arm dyker den upp någon annanstans, i någon ny lukrativ bransch.
Ledare • Publicerad 25 november 2008

Västsvenska handelskammaren har tittat på i vilken grad västsvenska företag är utsatta för brottslighet i allmänhet och den organiserade brottsligheten i synnerhet.

Underlaget är litet, endast 300 företagare besvarade handelskammarens enkät. Den visar dock att 25 procent av de små eller medelstora företagen utsatts för hot eller annan kriminalitet de senaste tre åren. Av dessa hot tror sig handelskammaren kunna koppla en tredjedel till organiserade ligor.

Annons

Man bör inte dra alltför långtgående slutsatser av en så liten undersökning. Det vore intressantare att veta hur stort antal av regionens alla företag som utsatts.

Ändå är det tydligt hur de organiserade ligorna har breddat sin verksamhet och att de idag även utgör ett större hot mot rättsstaten än tidigare. Bertil Clausson på Kunskapscentrum för organiserad brottslighet vittnar enligt Ekot om att det inte bara är bygg- och restaurangbranschen som lockar till sig de ljusskygga elementen.

Företagare i vilken bransch som helst kan råka illa ut. Antalet fall av utpressning har ökat och även kidnappningar förekommer. Vidare har så kallade övergrepp i rättssak ökat med 87 procent det senaste decenniet och 12 procent av alla domare, åklagare och anställda inom polisen har hotats.

Polismyndigheten står nu inte handfallen inför utvecklingen. Rikskriminalens satsning mot organiserad brottslighet har i stora delar varit framgångsrik, inte minst för att den varit uthållig och man haft tid och resurser att följa upp sina spår. Rikskriminalen har satsat på samarbete, över länsgränser och över myndighetsgränser. Det har avsatts 120 miljoner kronor och byggts upp åtta centrer som bara jobbar mot den samhällsomstörtande brottsligheten.

För samhällsomstörtande är vad den är. De som går med i gängen vänder samhället ryggen och skyr inga medel att nå sina mål. Motorcykelgängens verksamhet har fördubblats på fem år och Västsverige är särskilt hårt drabbat.

Men så länge polisen klarar av att störa, anhålla och inte minst strypa tillförseln av pengar motverkas vidare spridning. Det är uppenbart att rikskriminalen måste fortsätta sin satsning. Kampen mot den organiserade brottsligheten måste vara ett högprioriterat område under en lång tid framöver.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons