Pragmatism är rätt väg att gå

Ledare Artikeln publicerades
Mohammad Javad Zarif företräder den inhumana regimen i Iran. När han nu besökte Sverige fanns det ingen brist på mothugg.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Mohammad Javad Zarif företräder den inhumana regimen i Iran. När han nu besökte Sverige fanns det ingen brist på mothugg.

Sveriges pragmatiska hållning mot Iran är fullt rimlig. Att försöka isolera dem kommer knappast hjälpa i frågor där Sverige nu kräver Iranskt handlande.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif besökte den här veckan Stockholm där han bland annat träffade utrikesministern Margot Wallström.

Att använda en mer pragmatisk linje för att bevara kärnenergiavtalet och främja svenska intressen genom diplomati är ändå en avsevärd lättare väg att gå än att ansluta sig demonstrationstågen mot Irans humanitära brott.

Att den svenskiranska läkaren Ahmadreza Djalali som sitter dömd till döden för spioneri frias och att den svenskägda fartyget Stena Impero släpps är de absolut största stötestenarna i Sveriges relation till Iran.

Javad Zarif och Iran är beroende av att Europa implementerar den kärntekniska överenskommelsen som var tänkt att lätta sanktionerna mot landets handel med omvärlden. Trumps krav på att avtalet även styr Irans utrikespolitik med grannländerna och att avtalet gäller för evigt är högst orealistiska.

Att Irans handel åter igen har satts under USA:s sanktioner har fått motsatt effekt. Inte bara har Iran blivit mer fientlig mot USA utan det har också gjort att Ryssland och Kina får starkare ekonomiska och militära band till Iran.

De europeiska parterna har ett ansvar att se till att avtalet som slöts i 2015 implementeras. Men för det har Sverige en ytterst marginell roll. Sverige borde dock inte bara se på medan USA och Iran eskalerar den här konflikten vidare.

Att sätta hårt mot hårt har inte fungerat för varken Iran eller Donald Trump. Avtalet behöver istället efterlevas. Regeringen borde stödja implementeringen av Europas åtaganden i avtalet med kravet att Sveriges intressen säkras. Det kan ske genom pragmatiska metoder – något som Wallström verkar ha insett i det här fallet. Kanske hon borde göra det oftare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.