unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Positivt med selektiv straffrabatt

Grova våldsbrott inom den kriminella miljön har ökat på senare år. Tanken med straffrabatter för unga är god. Men den har blivit mindre relevant med kriminalitetens förändrade form.
Slopandet av straffrabatten för myndiga personer fanns med som en punkt i regeringens 34-punktsprogram med åtgärder mot gängkriminaliteten.
Slopandet av straffrabatten för myndiga personer fanns med som en punkt i regeringens 34-punktsprogram med åtgärder mot gängkriminaliteten.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

I nuläget särbehandlas personer under 21 år vi utdömande av straff. I forskningen är det allmänt ansett att hårda straff vid låg ålder ofta är kontraproduktivt. Unga riskerar att stämplas som livsstilskriminella av samhället eller radikaliseras i fängelser vilket gör det svårt att återfå ett normalt liv efter att straffet är avtjänat.

Efter kritik från flera remissinstanser kommer nu regeringen med ett nytt förslag att slopa straffrabatten för personer mellan 18 och 21 år. Denna gång är det dock inte en generellt borttagande utan specifikt om brottet är före­skrivet fängelse i lägst ett år eller mer. Specifik rån, grov miss­handel som enligt förslaget kan kopplas till organiserad brottslighet. Även straffrabatten för våldtäkt ska tas bort.

Efter att dödligt våld över lag minskat under många år har förekomsten ökat kraftigt inom den kriminella miljön det senaste decenniet, enligt Brottsförebyggande rådet. Gärningsmännen är allt yngre och skjutvapen har blivit vanligare. Mördarna är oftast män mellan 18 och 24 år.

Att yngre personer ofta begår de grövsta brotten har av Polisen kopplats till en medveten strategi inom den organiserade brottsligheten att utnyttja straffrabatten. När gärningspersonen redan är en del av den kriminella miljön försvinner anledningen med att ha en straffrabatt. Om de dessutom är utnyttjade på grund av sin ålder innebär i bästa fall en slopning av straffrabatten att färre unga tvingas att begå våldsdåd av äldre kriminella.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Hårdare straff för småbrott skapar generellt en onödig påfrestning på fångvården och kan vara en väg till tyngre brottslighet. Vad som däremot länge ha behövts i Sverige är en förändrad syn på långa fängelsedomar för grov brottslighet.

Den tidigare versionen av lagförslaget slog alldeles för brett och skulle innebära stora kostnader för rättsväsendet. Att enbart ta bort straffrabatten för grövre brott är dock rätt väg att gå.

När tröskeln till grova våldsbrott är överträden är en ung vuxen inte längre ett fall för socialtjänsten utan för fångvården. Om personen är en fara för samhället eller fungerar som råskinn för organiserad brottslighet ska denne inte kunna gå fri.

Läs mer

Jörgen Andersson är vd tillika delägare i Wästbygg guppen AB, som nu går mot en notering på Nasdaq Stockholm.

Näringsliv

Beskedet: Bolag från Borås på väg till Nasdaq

Erbjudandet omfattar aktier för en miljard kronor.

Sjuhärad: Fabrik hotas av nedläggning – 38 anställda berörs

Nyheter

Sjuhärad: Fabrik hotas av nedläggning – 38 anställda berörs

Produktionen kan vara avvecklad inom ett år: ”Aldrig roligt att komma med ett sånt besked”.

TV: Två radhuslägenheter totalförstörda – grannar evakuerades

Herrljunga

TV: Två radhuslägenheter totalförstörda – grannar evakuerades

Boende i närliggande hus evakuerades.

Villabrand: Hus helt övertänt: ”Det är inte mycket att göra åt”

Mark

Villabrand: Hus helt övertänt: ”Det är inte mycket att göra åt”

En person ska ha befunnit sig i huset när branden startade.

Säs: Efter förra helgens plötsliga anstormning – så är coronaläget nu

Corona i Sjuhärad

Säs: Efter förra helgens plötsliga anstormning – så är coronaläget nu

Efter förra helgens plötsliga anstormning av coronapatienter på Säs har antalet fall minskat.

Centrum: Här öppnar ny butik – när systrar tar kedja till Borås

Borås

Centrum: Här öppnar ny butik – när systrar tar kedja till Borås

På toppen av sina karriärer – lämnar för att följa en dröm