Annons

Positivt med selektiv straffrabatt

Grova våldsbrott inom den kriminella miljön har ökat på senare år. Tanken med straffrabatter för unga är god. Men den har blivit mindre relevant med kriminalitetens förändrade form.
Ledare • Publicerad 12 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Slopandet av straffrabatten för myndiga personer fanns med som en punkt i regeringens 34-punktsprogram med åtgärder mot gängkriminaliteten.
Slopandet av straffrabatten för myndiga personer fanns med som en punkt i regeringens 34-punktsprogram med åtgärder mot gängkriminaliteten.Foto: Henrik Montgomery/TT

I nuläget särbehandlas personer under 21 år vi utdömande av straff. I forskningen är det allmänt ansett att hårda straff vid låg ålder ofta är kontraproduktivt. Unga riskerar att stämplas som livsstilskriminella av samhället eller radikaliseras i fängelser vilket gör det svårt att återfå ett normalt liv efter att straffet är avtjänat.

Efter kritik från flera remissinstanser kommer nu regeringen med ett nytt förslag att slopa straffrabatten för personer mellan 18 och 21 år. Denna gång är det dock inte en generellt borttagande utan specifikt om brottet är före­skrivet fängelse i lägst ett år eller mer. Specifik rån, grov miss­handel som enligt förslaget kan kopplas till organiserad brottslighet. Även straffrabatten för våldtäkt ska tas bort.

Annons

Efter att dödligt våld över lag minskat under många år har förekomsten ökat kraftigt inom den kriminella miljön det senaste decenniet, enligt Brottsförebyggande rådet. Gärningsmännen är allt yngre och skjutvapen har blivit vanligare. Mördarna är oftast män mellan 18 och 24 år.

Att yngre personer ofta begår de grövsta brotten har av Polisen kopplats till en medveten strategi inom den organiserade brottsligheten att utnyttja straffrabatten. När gärningspersonen redan är en del av den kriminella miljön försvinner anledningen med att ha en straffrabatt. Om de dessutom är utnyttjade på grund av sin ålder innebär i bästa fall en slopning av straffrabatten att färre unga tvingas att begå våldsdåd av äldre kriminella.

Hårdare straff för småbrott skapar generellt en onödig påfrestning på fångvården och kan vara en väg till tyngre brottslighet. Vad som däremot länge ha behövts i Sverige är en förändrad syn på långa fängelsedomar för grov brottslighet.

Den tidigare versionen av lagförslaget slog alldeles för brett och skulle innebära stora kostnader för rättsväsendet. Att enbart ta bort straffrabatten för grövre brott är dock rätt väg att gå.

När tröskeln till grova våldsbrott är överträden är en ung vuxen inte längre ett fall för socialtjänsten utan för fångvården. Om personen är en fara för samhället eller fungerar som råskinn för organiserad brottslighet ska denne inte kunna gå fri.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons