1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Pontus Westerholm: Sveriges passiva ledning

Såhär mitt i krisen verkar den så kallade strategin för regeringen vara att avsäga sig personligt ansvar. Sverige saknar politiskt ledarskap.
Regeringen och folkhälsomyndigheten har undvikit att gå in på detaljer i Sveriges strategi. Detaljerna verkar nästan ha varit luddiga för dem med.
Foto: Henrik Montgomery/TT

I en digital dragning för svenska diplomater stationerade utomlands uppmanade utrikesminister Ann Linde (S) och Socialminister Lena Hallengren (S) dem att bemöta den hårda kritik som svensk hantering av pandemin har fått utomlands, enligt Aftonbladet. Att Sverige delar samma mål och använder liknande verktyg som andra länder betonades.

Orden speglar dock inte verkligheten. När andra länder stängde ner för att stoppa spridningen i början av året och testade så många det går för att isolera virussmittade valde Sverige att stå mer eller mindre passiv. Spridningen ansågs inte kunna påverkas mer än att människor tvättade händerna och höll avstånd. Skyddsutrustning för andra än sjukvården ansågs kontraproduktivt och folksamlingar upp till 500 personer var okej medan många andra länder satte gränsen vid tio eller färre.

Sveriges regering följde blint de avvägningar som Folkhälsomyndigheten (FHM) gjorde. Myndigheten är dock rådgivande och besluten är inte deras att ta. Det är fortfarande regeringens ansvar.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Efter att statsepidemiologen Anders Tegnell sa i en intervju i SR Ekot att Sveriges hantering borde varit annorlunda reagerade Hallengren. Till nyhetsbyrån Reuters sa hon att om FHM:s råd varit annorlunda hade besluten följt dem. Socialministern tycker att Tegnell är för ospecifik i vad som egentlig bör ha gjorts.

Kritik mot FHM:s avvägningar och regeringens beslut har av regeringen och dess allierade utmålats som hot mot ”borgfreden” och Sveriges hantering av pandemin. Andra länders metoder har nedskrivits som ogrundade och straffande i längden. Bland de mest högljudda försvararna av Sveriges strategi har det varit rent chauvinistiska uttalande om omvärldens fel och Sveriges förträfflighet.

Självkritik och en mer öppen debatt om de avvägningar som gjort borde ha kommit långt tidigare. Regeringen har gömt sig bakom myndigheter och försöker nu undgå ansvarsutkrävande.

Det finns ett fundamentalt problem med hur hanteringen har delegerats ut utan uppföljning från regeringen. Ord har inte följts av handling. Även om de lovat att skydda äldre och sjuka har detta inte följts av politiska beslut.

Regeringen och FHM förnekar att de tillåter spridning för att uppnå flockimmunitet. Målet säger de är detsamma som för andra länder, att stoppa spridningen. Men agerandet talar ett annat språk. Restriktioner och förändringar i verksamhetsdirektiv har skett veckor efter att andra länder gjort det och då i begränsad omfattning.

Att allmänheten ska kunna härda ut restriktionerna har varit ett underliggande mål. Förväntningen på allmänheten har minst sagt varit låga.

Socialdemokraterna, men också den politiska oppositionen, har i kris efter kris visat sig inkapabla att utkräva ansvar. Sett till hur transportstyrelseskandalen sköttes är det också tänkbart att personer som tagit felaktiga beslut tar en kort paus för att sedan återvända på ännu högre poster.

Det svenska misslyckandet att stoppa spridningen och skydda äldres liv behöver få konsekvenser. Passivitet är också ett sätt att leda. Osäkerheten sprider sig neråt och hela organisationen blir förlamad. Ansvaret ligger på toppen – det är upp till resten av samhället att också avkräva regeringen det.

Läs mer

Sommar i P1

Ett innehållsrikt liv gör sig väl som sommarprat

Svante Lindqvist bjuder på nattsvart mörker och den ljusaste livsglädje.

Borås

Bilist stoppades av polisen – misstänkt drograttfylleri

Mannen har nu tagits till polisstationen i Borås.

Ulricehamn

Klart för ny gångbro i centrum – efter över 20 års väntan

Bron ska koppla samman strandpromenaden och centrum.

Nyheter

Olycka: Flera bilar i krock med älg

Två förare ska befunnits sig i den ena bilen och ensam förare i den andra.

Borås

Pojke skadad efter knivslagsmål på Norrby

✓ 20-tal ungdomar i knivslagsmål ✓ Förda till Säs ✓ Stor polisinsats

Mark

Misstänktes ha hotat kvinna med vapen – släpps

Insatsstyrkan kallades till platsen: ”Misstankarna kvarstår”