1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Pontus Westerholm: Den svenska skandalen

En svensk myndighet för personals säkerhet har motverkat sitt grundläggande syfte. Dödligheten inom äldrevården kunde i viss mån ha undvikits.
Hanteringen av äldrevården har varit Sveriges stora misstag under krishantering så långt.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmiljöverket har navigerat den pågående krisen anmärkningsvärt klumpigt. Myndighetens försök att skydda sig själv snarare än frontpersonalen har bidragit till att den tragedi som nu pågår förvärrats.

I pandemins inledande skifte var Arbetsmiljöverket väldigt nitisk. Att sakna skydd var tydligen bättre för vårdpersonalen än hemmabyggda visir eller försvarsmaktens skyddsmask 90. Myndigheten skyllde ifrån sig och började prata om falsk trygghet. Efter att kritiken blev för stor drog de tillbaka de tidigare besluten som förbjöd improvisationen.

Före påskhelgen stoppades arbetet på äldreboendet Serafen i Stockholm för att personalen saknade adekvat skyddsutrustning. SVT avslöjade senare hur intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner SKR reagerat med att uppmana svenska myndigheter att tona ner behovet av skyddsutrustning. Något som flera myndigheter strax därefter gjorde.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Kunskapsläget om maskers effekt på samhällsspridning av sjukdomen är omstritt. Konflikten har handlat minst lika mycket om hur falsk trygghet från masker skulle påverka allmänhetens beteende. Skulle människor med masker tvätta händerna mindre och samlas i större grupper? Även om en mask hjälper mot spridning drog myndigheterna slutsatsen att det skulle skada inställningen till andra åtgärder. Om det verkligen stämmer kan än, om någonsin, inte sägas med säkerhet.

Men varför sa man då också att äldreboenden inte behövde skyddsutrustning? Äldrevårdspersonalen är utbildad för att förstå och följa hygienrutiner av det slag som resten av samhället nu påbjuds följa. Mask och skyddsvisir skulle knappast göra att personal slutade tvätta händerna eller att de med symtom fortsatte gå jobbet. Det är inte rimligt att ha så låga förväntningar på svensk vårdpersonal.

Sverige var inte förbered på en pandemi. Lager av skyddsutrustning har på många håll i landet avvecklats av misstag eller i smyg av okunniga kommun- och regionledningar de senaste tio åren. Skyddsutrustning som skyddsmasker upphörde att lagerhållas på många håll. Om myndigheterna uppmanat äldrevården att använda skyddsutrustning hade personal troligtvis vägrat arbeta tills detta kom. Men utrustningen fanns inte. Då ansåg myndigheterna och SKR att det var bättre att låtsas som att man gjort allt man kunnat och tona ner riskerna.

Arbetsmiljöverket förnekar att yttre tryck, snarare än expertisen, skulle påverkat besluten. Inuti myndigheten lät det dock annorlunda. SVT rapporterade i fredags hur man i ett internt mejl som senare raderats att Arbetsmiljöverket behöver gå i takt med andra delar av krishanteringen för att undvika en ”svår debatt” och motstridiga svar på frågor från allmänheten.

Ytterst är det ett underliggande problem i den offentliga sektorn. Politiker och tjänstemän verkar i pågående kris vara mer måna om att skydda sina ryggar än att avslöja brister i verksamheten. Om Sverige inte ska genomlida liknande tragedier i framtiden behöver offentlig verksamhet förändras i grunden. En kris kan inte hanteras genom mörkläggning.

Läs mer

Kind

Svenljungapolitikernas fred är över: ”Demokratin är så pass viktig”

Nästa gång det blir sammanträde i kommunfullmäktige är det fritt fram för debatt igen.

Borås

Boråsbutiken vann miljoner på Lotto – så firar de vinsten: ”Jag är grymt glad”

Fem spelare får dela på 12 miljoner – tillsammans med Ica-butiken.

Borås

Misstänkt tjuvduo påkommen – stal vid renovering

Båda är nu anhållna.

Borås

94-åriga Irma fick inte köpa lakan – barnbarn anmäler Ellos: ”Kan inte begripa”

Ellos kräver postförskott för alla personer över 85 år – ”Vi har en särskild modell”

Krönika

Vildana Aganović: Därför har jag ändrat mig om kamerorna på Norrby

BT:s krönikör om övervakningen som kan spela en nyckelroll i rättegången om Norrby-skjutningen.

Näringsliv

Han är Gekås nye vd: ”Köpte min första cd-skiva här”

Är idag vd på matvarukedja. Styrelseordföranden om rekryteringen: ”Imponerande”