1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Pontus Westerholm: Anonyma kontantkort behöver försvinna snabbare

Efter att en utredning kommit i dagarna om anonyma kontantkort föreslår regeringen att ett förbud införs 2022. Varför tar det sådan tid?
Mikael Damberg och regeringen drar benen efter sig i frågan om anonyma kontantkort.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Enligt polisens förundersökning hade terroristen Rachmat Akilov använt 53 olika SIM-kort för att bland annat hålla kontakten med IS-jihadister i Syrien. Det fick regeringen att i januari 2018 föreslå ett förbud mot anonyma kontantkort. Ett förslag som alla riksdagspartier mer eller mindre ställde sig bakom.

Den organiserade och transnationella brottsligheten hotar dagligen människors liv och egendom i Sverige. Att få bukt på problemen med sådant som narkotikahandel och stöldligor har blivit svårt när gränser är mer eller mindre obevakade. Pandemin sätter den brottsligheten tillfälligt på paus, men när gränserna äntligen öppnas igen kommer tyvärr också brottsligheten att återvända.

De anonyma kortens ständiga närvaro i brottsliga miljöer har varit känt sedan länge. Förbud har föreslagits så tidigt som 2012 men effekten har tidigare ansetts vara mer negativ för allmänheten än positiv. Som vanligt krävs ett stort fall som Akilov för att sätta fart på valsarna.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Men det har ändå gått långsamt. Förslaget, likt mycket annat, sköts tills efter valet. Därefter sattes det för att samla damm under en utdragen regeringsbildning. Efter ett och ett halvt år tillsatte regeringen till slut en utredare för att få ett underlag till en lagändringen.

quote
En tid för marknaden att förbereda sig är fullt befogat men två år är en orimligt lång tid för att oregistrerade kort ska bli ogiltiga. När utredningens förslag omvandlas till proposition till riksdagen borde implementeringstiden åtminstone halveras.

Nu har rapporten kommit, efter två år. Utredningen föreslår att ett förbud ska börja gälla från första januari 2022 och att existerande anonyma kort gäller till första juli samma år. En tid för marknaden att förbereda sig är fullt befogat men två år är en orimligt lång tid för att oregistrerade kort ska bli ogiltiga. När utredningens förslag omvandlas till proposition till riksdagen borde implementeringstiden åtminstone halveras.

Att kontantkorten tar så lång tid bådar inte gott för andra åtgärder. I september i år kommer en utredning med förslag för att bekämpa så kallade bilmålvakter. Den grova kriminaliteten behöver fråntas alla medel för att kommunicera och röra sig fritt. Sveriges senfärdighet har bidragit till att brottsligheten blivit så allvarlig som den blivit. Det är hög tid för regeringen att sluta dra fötterna efter sig i dessa frågor.

Läs mer

Borås

Trafikolycka i Ullared – sex personer inblandade

En trafikolycka inträffade i Ullared runt 20 över fyra på måndagseftermiddagen. I olyckan var två bilar och sex personer inblandade. Ingen person fördes till sjukhus.

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer

Borås

Trafikstörning på R40 – flera lösa hästar nära vägen

Flera lösa hästar ska ha befunnit sig i anslutning till R40 i höjd med Flygplatsmotet strax innan Landvetter Flygplats. Enligt Trafikverket ska de lösa hästarna ha påverkat körfälten i båda riktningarna.

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.