GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mikael Hermansson: Politiken har blivit kallare

I helgen inföll Domsöndagen, som utgör slutet på kyrkoåret. I en av bibeltexterna som lästes i högmässan denna dag, skriver den som skrev Jesajas bok följande mening: ”Det som varit skall man inte mer minnas, inte längre tänka på”.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 24 november 2021
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Magdalena Andersson lär inte inte ligga vaken för att barn dör på vägen till Europa.
Magdalena Andersson lär inte inte ligga vaken för att barn dör på vägen till Europa.
Foto: Kay Nietfeld

Normalt läses den efter de inledande orden ”Nu skapar jag en ny himmel och en ny jord”, men blev närmast självlysande när Liberalerna avslutade sitt landsmöte i söndags. Partiledningen fick slita hårt för att kunna behålla lite av det ”hårdhetskapital” som anses vara nödvändigt för att få vara med och leka i det block där Moderaterna och Kristdemokraterna redan är bästa kompisar med Sverigedemokraterna.

Dagens krönikör

Mikael Hermansson

är tidigare politisk redaktör för BT.

Partiets ombud ville i flera avseenden ha en annan migrationspolitik än ledningen. Till slut blev det en kompromiss där partiets principiella utgångspunkt nu är att permanenta uppehållstillstånd ska gälla, men att den migrationspolitiska överenskommelsen – där det är tillfälliga uppehållstillstånd som gäller – ändå bör ligga fast. Lycka till med den piruetten!

L är naturligtvis inte ensamma om att inte minnas vad partiet en gång stått för. Både M och KD var bara för några år sedan tydliga med att de inte under några omständigheter skulle samtala-samarbeta-samverka än mindre göra budget tillsammans med SD. Låt vara att dagens gräns är dragen vid att inte låta Jimmie Åkessons parti ingå i en M/KD-regering, men sådana streck verkar Ulf Kristersson och Ebba Busch ha lätt för att glömma bort.

Det kan ske idag och det krävs inte alltför stor fantasi för att inse att Magdalena Andersson (S) helst vill att onsdagen den 24 november 2021 ska gå till historien. Sverige är sist bland närstående länder i vår närhet att ha en kvinna på statsministerposten. Det är av symbolisk vikt att så blir fallet, men efter två mandatperioder med rödgrön regering går det inte alldeles av sig själv att bara önska henne lycka till.

Ty även socialdemokratiska ledare har haft förvånansvärt lätt för att byta fot när det passar.

”Men i egenskap av ny partiordförande lär Magdalena Andersson inte ligga vaken för att barn dör på vägen till Europa. Annat stör sömnen mer.”
Mikael Hermansson

Minns Stefan Löfvens varma ord om att hans ”Europa inte byggde några murar” från hösten 2015, då när den drunknade treåringen Alan Kurdi flöt i land på en medelhavsstrand, och vad han sedan sagt och gjort för att genomdriva en migrationspolitik i linje med de mest kalla inom EU.

Löfven var ingen hjärtlös människa, med hans efterträdare är det säkert inte annorlunda. Men i egenskap av ny partiordförande lär Magdalena Andersson inte ligga vaken för att barn dör på vägen till Europa. Annat stör sömnen mer. Partiets opinionsmässigt stora bekymmer är att många av de LO-anslutna väljare som tidigare såg S som det naturliga valet numera verkar föredra SD. I det läget går det lätt att ”vara ångerfull för en öppen och solidarisk politik som hjälpt människor”, som Daniel Vencu Velasquez Castro, S-debattör från Stockholm, formulerade sin kritik av Andersson i en debattartikel i Aftonbladet tidigare i höstas.

I dagsläget känns just en öppen och solidarisk politik mycket avlägsen. Kanske hinner vi rentav få ”en ny himmel och en ny jord” innan en sådan infinner sig.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.