GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

David Lega: Politik går trögt men gör skillnad

Som politiker kan man ibland känna sig hopplös. Då behöver man se till de framsteg som faktiskt görs.
David Lega
Gästkrönika • Publicerad 11 juni 2022
David Lega
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Att vara politiker, särskilt på EU-nivå, kan kännas hopplöst ibland. Då är det viktigt att hålla fast vid det som gör skillnad.
Att vara politiker, särskilt på EU-nivå, kan kännas hopplöst ibland. Då är det viktigt att hålla fast vid det som gör skillnad.Foto: Jean-Francois Badias

Både hemma och på jobbet upptar barn mycket av mitt fokus. De som är små och sårbara. De som inte kan eller vågar berätta om de utsatts för hemskheter. Hemma har jag en helt fantastisk liten dotter. På jobbet – i Europaparlamentet – är jag ordförande för den tvärpolitiska grupp som arbetar med barns rättigheter.

Dagens krönikör

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

Det finns mycket att uträtta för att göra EU till en tryggare och bättre plats för barn att växa upp i. Alla problem kan dock inte lösas på EU-nivå. Varje medlemsland har ansvar för lagstiftning och förhållanden i respektive land. Men i parlamentets barngrupp, som jag är ordförande för, överser vi all EU-lagstiftning som påverkar barn.

Barngruppen har länge drivit frågan om bättre skydd och bättre lagstiftning för barn online. Barn utsätts för fruktansvärda brott på internet. Dessa brott dokumenteras, sparas och delas om och om igen. Dessa brott är ofta helt osynliga för omvärlden. Dessa brott har ökat exponentiellt det senaste decenniet, och än mer under pandemin. Förra året upptäcktes 85 miljoner (!) bilder som dokumenterade sexuella brott mot barn. Det är så hemskt att det knappt går att ta in.

Denna brottslighet stoppas inte av landsgränser; det är ett gemensamt problem som kräver ett gemensamt svar. EU:s lagstiftning behöver därför vara anpassad för barnens säkerhet. Jag har länge drivit frågan om lagstiftning som gör det möjligt för företag att upptäcka, radera och rapportera allt som innehåller sexuella övergrepp mot barn på nätet.

”Det är viktigt att ibland ta ett steg tillbaka och titta på de framsteg som skett. Politikens framsteg kan tyckas för få och processer går ofta för långsamt, inte minst i EU.”
David Lega

År 2019 representerade jag Europaparlamentet på ett toppmöte på Afrikanska Unionens högkvarter i Addis Abeba. Organisationen WeProtect Global Alliance är en global rörelse av regeringar och organisationer. Vid toppmötet 2019 beslutade vi om ett förstärkt samarbete mellan politiken, civilsamhället och teknikföretag för ett säkrare internet.

Förra veckan sågs vi igen, för ett nytt toppmöte, denna gång i Bryssel. Mycket har hänt sedan sist. Inte minst har EU-kommissionen nyligen, efter många påtryckningar, presenterat ett nytt lagförslag för att bekämpa övergreppen online. EU har därmed tagit på sig ledartröjan i kampen för ett säkert internet. Omvärlden är nyfikna på vårt arbete. Jag har själv rest runt och träffat flera regeringar för att berätta om den nya EU-lagen. Nyligen var jag exempelvis i Australien för möte med deras kommunikationsminister om hur EU och Australien kan lära av varandra och samarbeta mera.

Det är viktigt att ibland ta ett steg tillbaka och titta på de framsteg som skett. Politikens framsteg kan tyckas för få och processer går ofta för långsamt, inte minst i EU. Som politiker känns det ibland hopplöst, man kan känna sig som en nål i en höstack. Jag kände mig därför både stolt och nöjd när jag klev in på det internationella toppmötet förra veckan för att rapportera om vår nya EU-lagstiftning, med vetskapen att jag utgör en viktig komponent i det enorma EU-maskineriet.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.