Annons

Polisen finns inte i hela landet

Polisbristen gör sig inte bara kännbar i städerna. På landsbygden där avstånden är stora – är det glest mellan polisbilarna.
Ledare • Publicerad 17 januari 2021 • Uppdaterad 18 januari 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Poliser behövs för mer än att utreda brott. Att upprätthålla lag och ordning är ett komplext arbete som kräver många poliser.
Poliser behövs för mer än att utreda brott. Att upprätthålla lag och ordning är ett komplext arbete som kräver många poliser.Foto: Johan Nilsson/TT

På många håll i landet är det förvånande att någon gång se en polisbil. I stora delar av norra Sverige sker det knappt alls. Närmaste polisstation tar det över en timme att köra till. Polisens resurser koncentreras till de större städerna där brottsligheten är mer synlig.

Polisbristen har varit ett växande problem i snart tre decennier. Samtidigt som befolkningen har blivit större minskade antalet poliser under många år. Den senare tidens utbildningssatsningar har ändrat den trenden men tillskotten är ojämnt fördelat.

Annons

Siffror som Polistidningen (3/9) krävde ut via domstolsbeslut från Polismyndigheten visar att trots att totala antalet poliser har ökat har antalet i yttre tjänst minskat sedan 2015. Andelen poliser som är anställda i yttre tjänst var 44 procent 2019. Detta är enligt polisens egen bedömning en kraftig nedgång sedan 80-talet då det handlade om så mycket som två tredjedelar av alla poliser.

”Mycket av de resurser som idag läggs på att hålla ordning vid evenemang borde kanske privata aktörer själva står för.”

Den hårt kritiserade omorganiseringen av polismyndighet 2015 var tänkt att effektivisera myndigheten och möjliggöra att mer resurser läggs på lokal polisverksamhet. Retoriken om att komma närmre medborgarna och att lägga tid och resurser på vardagsbrott blev dock till motsatsen. Mer byråkrati och krishantering.

Det som händer är att stora delar av Sveriges yta i praktiken blir polislösa. Andra områden av den offentliga verksamheten, som övrig blåljusverksamhet och socialtjänster, får svårare att bedriva sin verksamhet på ett säkert sätt. Om det behövs polisnärvaro vid potentiellt farliga situationer eller omledning av trafik är polisen inte alltid tillgänglig.

Poliser koncentreras till de större städerna. Det är där som den mesta och grövsta av brottsligheten finns. Det är också i storstäderna som större evenemang och allvarliga händelser kräver att polisresurser mobiliseras för att hantera folkmassor.

Mycket av de resurser som idag läggs på att hålla ordning vid evenemang borde kanske privata aktörer själva står för. Effekten av pandemin har visat vad det kan innebära – fler utförda utredningar och ett mer fokuserat polisarbete, SVT (12/6).

Idag läggs stora resurser på att bekämpa brottsligheten i städerna och dessa ska man inte rucka på i första tagen. Men samtidigt kan man se att mindre omprioriteringar med en större närvaro i glesbygd och på mindre orter kan få en trygghetsskapande effekt i stora delar av landet.

Målet som man påstod sig ha vid omorganiseringen om att komma närmare medborgarna behöver förverkligas.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons