1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

PJ Anders Linder: Men se då till att beredskapen är god

Att lovar beredskap rimmar illa med att inte veta hur läget faktiskt ser ut. Regeringen behöver se till att det militära och civila försvaret får finansiering inför nästa kris.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S)
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det var rimligt att säga att vi var väl förberedda inför coronakrisen, eftersom vi trodde att vi var det. Socialminister Lena Hallengren formulerade sig inte riktigt så när hon svarade på Ekots frågor häromdagen, men det var innebörden av hennes budskap. Att tala om det rådde ”god beredskap” i slutet av februari trots att läget blev ytterst ansträngt bara några veckor senare var inte orimligt, menade hon, eftersom myndigheterna hade förmedlat bilden till regeringen att läget var under kontroll.

Dagens krönikör:

PJ Anders Linder

är chefredaktör för Axess magasin.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Ifall detta verkligen var vad Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen hade kommunicerat är inte lätt för en utomstående att veta, men det spelar på sitt sätt mindre roll. Även om Hallengren var i god tro om beredskapen när hon uttalade sig kan hon i dag konstatera att det hon sade inte stämde.

Men det vill hon inte.

När Ekot frågar om hon är självkritisk svarar hon att ”det är vanskligt att titta i backspegeln, för att det är ingen som sitter med facit och manual i de lägena”.

Nej, visst är det lättare att vara efterklok än att tänka efter på förhand. Men det hindrar inte att man bör försöka. Facit för ett framtida förlopp kan ingen ha, men man kan ha koll på läget och vara väl förberedd. Och varför inte utrustad med just en manual, även om det naturligtvis måste lagas efter läge och göras avsteg från planerna när utvecklingen så kräver.

Jag förstår att det tar emot för Hallengren att erkänna att det hon sade inte stämde. Däremot är betydligt svårare att förstå varför den regering där hon är statsråd är så litet intresserad av att undvika motsvarande misstag i framtiden. Frågor om bristande krisberedskap har stått på dagordningen i många år, men det har ännu inte lett till att regeringen tar dem på allvar. Det har blivit närmast övertydligt i den senaste tidens försvarsförhandlingar.

quote
Att vi är mitt uppe i en kris, för vilken vi har varit dåligt förberedda, kan inte rimligen vara ett gott skäl att slarva med beredskapen inför andra tänkbara kriser.

Socialdemokraterna och MP har ställt sig bakom samma analys som de borgerliga och SD av vad Sverige behöver för att kunna värna sin nationella integritet, men de vägrar envist att ordna finansieringen som krävs. De är som medlemmarna i en bostadsrättsförening som i och för sig går med på att taket är trasigt och absolut borde lagas men vägrar att höja avgiften för att bekosta reparationerna. I bostadsrättsföreningen kan konsekvensen bli dyra och jobbiga vattenskador, i fallet Sverige och försvaret kan kortsiktigheten få långt mer smärtsamma följder än så.

Tidigare i veckan motiverade försvarsminister Peter Hultqvist denna ovilja med att regeringen måste ta hänsyn till det osäkra läget som coronakrisen har gett upphov till. Det är tyvärr inte mer än ett ologiskt svepskäl. Ologiskt därför att krisen gör världen ännu mer svårförutsägbar och riskabel än förut. Svepskäl för det första därför att Socialdemokraterna motsatte sig finansieringen av Försvarsberedningens förslag redan i samband med att denna presenterades, för det andra därför att debatten nu framför allt gäller perioden 2026-2030 ett bra tag bortom dagens kritiska situation.

Hultqvist sitter illa till och griper argumenten där han kan få tag i dem. Men han lyckas inget vidare. Att vi är mitt uppe i en kris, för vilken vi har varit dåligt förberedda, kan inte rimligen vara ett gott skäl att slarva med beredskapen inför andra tänkbara kriser. Magdalena Andersson och finansdepartementet sätter säkert klackarna i backen, men ytterst vilar ansvaret på Stefan Löfven. Vill han vara den som låter snålheten bedra visheten ännu en gång? Eller vill han kunna säga att vår beredskap är god utan att darra på manschetten?

Läs mer

Kind

Gångbro rasade – boende: ”Vi åker över ett tiotal gånger per dag”

Gång- och cykelbron i Uddebo rasade i söndags kväll samman. De boende tvingas nu vänja sig vid andra sätt att ta sig över Assman.

Debatt

Debatt: Straffbeskatta inte husbilsägare

Varför ska en svensk husbilsägare skattas extra hårt på grund av vissa partiers hat mot bilism, undrar M-politiker.

Borås

Gratisparkering försvinner från centrum

”Vår idé var att få in boråsaren till centrum, men tyvärr har det inte fallit väl ut.”

Borås

LISTAN: Här lappas flest bilar i centrum

Trots att kommunens intäkter från parkeringar minskat har fler bilister lappats det senaste året.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

En natt utan större polisiära händelser i Sjuhärad. Biljakt slutade med bad i Tidaholm.

Borås

Berättar om ovanliga fyndet – såg sköldpaddor i sjön i Borås

”Jag trodde att de var på låtsas – ett skämt som någon satt dit”.