Annons

PJ Anders Linder: PJ Anders Linder: Låt inte skattebomberna smälla

Det kom inga glädjebudskap från Sveriges Kommuner och Landsting när de presenterade sin ekonomirapport häromveckan. Budskapet kan sammanfattas som att inkomstutvecklingen försvagas samtidigt som kraven växer på ökade utgifter.
PJ Anders Linder
Ledarkrönika • Publicerad 2 juni 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Utgiftsfesten är över, skatterna kan komma att behöva höjas.. SKL:s prognoser visar att skatteintäkterna inte kommer att räcka framöver. Riksbekanta Danderyds kommun, som länge haft lägsta skattesatsen i landet, tvingas nu höja med 1.40 kronor på ett bräde.
Utgiftsfesten är över, skatterna kan komma att behöva höjas.. SKL:s prognoser visar att skatteintäkterna inte kommer att räcka framöver. Riksbekanta Danderyds kommun, som länge haft lägsta skattesatsen i landet, tvingas nu höja med 1.40 kronor på ett bräde.Foto: Claudio Bresciani/TT

Antalet arbetade timmar, som ger upphov till löner och skatteintäkter, beräknas sjunka. Samtidigt växer befolkningen som mest i de grupper där de flesta inte arbetar och har stora behov av kommunala tjänster. Antalet äldre över 80 år som – i genomsnitt, märk väl – behöver stora hjälpinsatser skjuter i höjden med 50 procent under det kommande årtiondet.

Hittills har kommunerna hållit näsan över vattenytan tack vare gynnsamma skatteintäkter och finansiering av löpande utgifter med försäljning av fasta tillgångar, konstaterar SKL. Men när konjunkturen nu viker ser det kärvare ut.

Annons

Det dröjde inte heller många dagar innan farhågorna bekräftades med största möjliga kraft. I Danderyd, norr om Stockholm, kallade kommunledningen till presskonferens nu i onsdags och berättade att man måste slå till med en skattehöjning på 1,40 kronor. Metoden att, host, host, finansiera den kommunala servicen med markförsäljning fungerar inte längre.

En krona och fyrtio öre låter inte som något svindlande belopp, men det motsvarar i storleksordningen 15 000 kronor om året för en familj med två heltidsarbetande tjänstemän. På ett bräde. Utan att de får någon som helst extra service för pengarna. Om svenska kommunalskattehöjningar hade en egen plats i Guinness rekordbok skulle Danderyd få den som tröstpris. SKL:s egen expert kunde i varje fall inte komma någon enskild skattebomb som har detonerat på ett mer kraftfullt sätt.

Den stora frågan är nu om Danderydsborna ska bli ensamma om att ha skattesmällen ringande i öronen framöver eller om även andra har uppfattat den. Om beslutsfattare i stat och kommun låter allt rulla på som förut och struntar i denna mäktiga varningssignal kan det börja smälla lite varstans i riket framöver. Redan i fjol gick 69 kommuner minus, vilket är det sämsta resultatet under de senaste tio åren. På regionsidan ser det minst lika risigt ut.

Samtidigt har man inte den där riktiga känslan av att jublande medborgare tycker att de aldrig någonsin har fått mer för skattepengarna. Tvärtom var regionvalet i höstas ett sjudande missnöjesval där massor av väljare följde förre lastbilsdirektören Leif Östling i spåret och undrade vad fan de egentligen fick för sjukvårdspengarna.

SKL vill få högre statsbidrag. Och vem vet, på kort sikt måste det kanske till. Men extra dusörer uppifrån kommer aldrig att lösa de grundläggande problemen.

Till att börja med måste ansvarsförhållandena redas ut. I dag fattar riksdagen beslut efter beslut om nya tjänster och rättigheter, som regioner och kommuner blir ålagda att leverera. Ibland skickar staten med lite pengar, ibland inte, men aldrig så det räcker. Rikspolitikerna kan strutta omkring och ta åt sig äran, medan lokalpolitikerna får möta medborgarnas frustration. Det håller inte. Den som fattar beslut om en välfärdstjänst måste också ta ansvar för dess finansiering.

Frågan är högaktuell inte minst mot bakgrund av beskedet om generösare regler för anhöriginvandring, där lejonparten av notan så småningom kommer att hamna hos kommunerna.

Men det handlar också om avbyråkratisering, utgiftskontroll och nej till stolliga prestigeprojekt. Skatten är hög nog som den är. Kommunerna måste lära av varandra i stället och få tillräckligt med svängrum av staten för att pröva nytt. Vi får inte mycket valuta för våra pengar när vi åker utomlands, men att få valuta för skattepengarna borde inte vara en omöjlighet.

Annons
Annons
Annons
Annons