PJ Anders Linder: Bilden att det råder i stort sett totalstopp i asylinvandringen är felaktig

Ledare Artikeln publicerades
Järnvägsstationen på Kastrups flygplats 4 maj: Denna morgon upphörde ID-kontrollerna av de resenärer som skulle mot Malmö.
Foto:Johan Nilsson/TT
Järnvägsstationen på Kastrups flygplats 4 maj: Denna morgon upphörde ID-kontrollerna av de resenärer som skulle mot Malmö.

Tänk aldrig efter före! Under lång tid har det varit ett ledmotiv i svensk invandringspolitik.

I stället för att resonera sig fram till ungefär vilken nivå av invandring som vi långsiktigt vill ha, har politiken pendlat mellan öppenhet och panikinbromsningar, givmildhet och stramhet. Det hela nådde en kulmen under hösten 2015, då det bara gick några veckor mellan regeringsbeskeden om största möjliga gränslöshet och största möjliga kontroll.

Då borde de styrande ändå ha lärt sig något, kan man tycka. Men icke.

I förra veckan var det dags för återfall i gamla dåliga vanor. Plötsligt kallar ministrarna Anders Ygeman och Anna Johansson till presskonferens och meddelar att id-kontrollerna vid Öresund ska tas bort. De började gälla i januari 2016 och är ett av skälen till att inflödet av asylsökande har minskat till en mer hanterlig nivå. Men nu kom det alltså plötsligt besked om att de skulle avvecklas mer eller mindre meddetsamma.

Avskaffad id-kontroll innebär att transportföretagen inte längre behöver begära id-handlingar från sina resenärer. Samtidigt betonade ministrarna att förändringen skulle kompletteras med en skärpning av kontrollerna som utförs av gränspolisen.

Hade man då förvarnat gränspolisen så att den kunnat rusta sig för sina utökade uppgifter? Naturligtvis inte. Regeringen har uppenbarligen varit angelägen om att inte bryta med den migrationspolitiska traditionen av ryckighet, hafs och storögd förvåning över att beslut får konsekvenser.

”Det här kom som en fullständig överraskning”, konstaterade Malmöchefen för gränspolisen i en kommentar till Kvällsposten, och i torsdags stöd det klart att polisen inte klarar uppgiften med hjälp av befintliga resurser. Det finns inte folk så det räcker till omdisponeringar inom kåren utan i stället ska man rekrytera bortåt hundra nya civila kontrollanter.

Observera ”ska”. Eftersom regeringen inte har bett polisen rekrytera i god tid utan först tar bort kontrollerna, tvingas man börja anställa i ett läge när man redan borde ha haft de nyanställda på plats. Att hitta rätt folk låter sig knappast göras i en handvändning. ”Det är ett arbete som kan ta tid”, som gränspolischefen Patrik Engström säger till Sveriges radio. På motsvarande sätt ”kommer det att” införas automatisk kameraövervakning på Öresundsbron. När då? Ja, någon gång framöver.

De avskaffade id-kontrollerna gör att det åter blir möjligt för personer som kommer via Danmark och saknar id-handlingar att söka asyl i Sverige. Det skulle förvåna om detta inte leder till ett ökat inflöde, även om det dröjer ett tag innan de nya förhållandena blir kända. På vilket sätt förberedde regeringen Migrationsverket på dessa kommande uppgifter?

Inte alls. ”Vi blev informerade samtidigt som andra inblandade myndigheter under pressträffen”, skriver myndigheten på Twitter.

Redan hanteringen är som synes bedrövlig, men frågetecknen hopar sig även kring själva beslutet. Antalet asylsökande var för all del betydligt lägre under 2016 än under 2015, men det ligger ändå på ungefär samma årsnivå som under 2000-talets första decennium. Bilden att det numera råder i stort sett totalstopp är felaktig.

Under perioden 2012-2015 sökte cirka 340 000 personer asyl i Sverige. Alla ansökningar beviljas inte, men å andra sidan kommer många av dem som får asyl att ta familjemedlemmar till Sverige. Att inflödet är tillbaka på vanlig nivå betyder inte att trycket lättar på skola och socialtjänst, arbetsmarknad och bostadsmarknad. Integrationsuppgiften kommer att vara stor och mycket krävande under lång tid framöver. Ett sätt att göra den något mer hanterlig är att inte låta inflödet växa igen utan helst få det att minska. Id-beslutet pekar i rakt motsatt riktning.