Annons

PJ Anders Linder: PJ Anders Linder: Äntligen ska ordnarna tas fram ur malpåsen

Vid det radikala 1970-talets mitt lades det svenska ordensväsendet i malpåse. I alla fall vad gäller svenska medborgare utanför kungahuset.
PJ Anders Linder
Gästkrönika • Publicerad 15 december 2019
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kungafamiljen har inte lagt ordenväsendet i en malpåse.
Kungafamiljen har inte lagt ordenväsendet i en malpåse.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Serafimerorden delas ut till utländska statschefer, senast i somras till Sydkoreas president Moon Jae-in. Har man gjort stora personliga insatser för Sverige kan man få Nordstjerneorden men bara om man är utländsk medborgare. Svärdsorden, som gick till förtjänta militärer, och Vasaorden, som var öppen för personer i fria yrken och näringslivet, är sedan mer än 40 år ”vilande”.

Ordnar ansågs vara gammalt borgerligt, ojämlikt vrövel som inte hörde hemma i ett modernt samhälle. I relationer till det förstockade utlandet kunde de fortfarande behövas, men hemma i den moraliska stormakten skulle de väl ändå vara ett passerat kapitel.

Annons

I det socialdemokratiska partiet gick man ännu längre och bestämde sig för att inte heller ta emot utländska ordnar. Detta väckte inte riktigt den beundran från det arbetande folket som man hade tänkt sig. Däremot gav det upphov till diplomatiska problem, när svenska ministrar på officiellt besök inte ville ta emot hedersbetygelser från värdnationen.

Till sist blev det hela alltför opraktiskt. Det berättade förre utrikeshandelsministern Mats Hellström när jag intervjuade honom under arbetet med en bok. Så vid ett tillfälle när Hellström skulle resa till Egypten och dåvarande utrikesministern Sten Andersson ungefär samtidigt skulle till Island bestämde de sig för att byta policy och tacka ja. Hellström tog emot Nilorden och Andersson Falkorden, men det hela väckte till Anderssons missnöje föga intresse hos medierna.

Då läckte han till en tidning att Hellström varit i Egypten och fått en orden som gav honom rätt att bli begravd i en av pyramiderna. Det tog bättre skruv – om än inte tillräckligt bra för att det skulle bli ändring även på hemmaplan. Ordnarna kom inte tillbaka.

Fast nu är det dags. En av höstens få ljusglimtar är att regeringen i början av november tillsatte en kommitté, som ska se över det offentliga belöningssystemet. Man ska bland annat utreda vad som krävs för att aktivera Svärdsorden och Vasaorden och för att Nordstjerneorden ska kunna delas ut även till ämbetsmän och forskare som är svenska medborgare. Man ska också ta ställning till instiftandet av en medalj för särskilt berömvärda insatser i tjänst internationellt.

Kommittén leds av förre talmannen Björn von Sydow, som nyligen gjorde en så förtjänstfull insats som ordförande i Försvarsberedningen. Det borgar för att jobbet blir ordentligt gjort.

Hittills har det varit väldigt tyst om utredningen. Med tanke på att den ska tävla om det politiska medieutrymmet med reaktionerna på bombdåd och gängmord, misstroendeförklaringar och lunchmöten mellan partiledare kan man tycka att det inte är så konstigt. Likafullt är det beklagligt.

En nystart för ordensväsendet kan bli en lika betydelsefull som kostnadseffektiv nystart för uppmärksammandet av extraordinära medborgerliga insatser. I företag och branscher har man sedan länge insett värdet av att kora vinnare och dela ut priser som sporrar till nya grepp och prestationer. Men det är ännu mer angeläget med strålkastarljus på livsgärningar som har präglats av uthållighet och excellens och har varit till båtnad för det allmänna bästa.

Det gamla ordensväsendet hade stelnat och gick rätt rutinmässigt till. Ett nytt, som under traditionella och högtidliga former belönar och lyfter fram kvalificerade och ansvarstagande individer, kan bli en stämningshöjare av det slag som riket så väl behöver.

Annons
Annons
Annons
Annons