Annons

Kent Persson: Bemöt populismen med sakpolitik

Jag är bekymrad över det politiska samtalsklimatet i Sverige. Tonläget blir allt högre och allt hårdare. Då är vi ändå inte i en valrörelse.
Kent Persson
Ledarkrönika • Publicerad 4 april 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Två som kan debattera sakligt och hårt utan att tappa tråd och tonläge. Förre vänsterledaren Jonas Sjöstedt och centerledaren Annie Lööf.
Två som kan debattera sakligt och hårt utan att tappa tråd och tonläge. Förre vänsterledaren Jonas Sjöstedt och centerledaren Annie Lööf.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T

Fortsätter utvecklingen åt samma håll kommer valrörelsen 2022 bli olidlig att ta del av. Jag tror verkligen inte att man kan vinna människors förtroende genom att i ett högt tonläge försöka ta hedern av sina politiska motståndare. Jag är övertygad om att förtroende vinns genom att föra fram sina egna argument om sin egen politik och sina egna värderingar.

Dagens krönikör

Kent Persson

är samhällspolitisk chef på Heimstaden och tidigare partisekreterare för Moderaterna.

I grund och botten finns det bara ett sätt för partier att vinna val och det är att föra fram sin egen politik, ge svar på hur samhällsproblem ska lösas och att vara framtidsfokuserad. Genom att göra det och att fokusera på sakpolitiken så går det att besegra populismen. Partierna kan bättre än att höja tonläget. Partierna har visat tidigare att det går att vinna val på tydlig sakpolitiska besked och genomarbetade reformer som visar hur samhällsproblemen kan lösas. Gör det igen. Låt styrkan i att prata om sakpolitik visa vägen framåt. Väljarna uppskattar sakpolitiska besked och kan värdera dom. Den som vågar gå till väljarna med sakpolitiska besked i ett vårdat tonläge kommer lägga en stark grund för att kunna vinna deras förtroende.

”Det verkar som om partierna tror att tonen på twitter är det som svenska väljare efterfrågar. Det är det givetvis inte.”
Annons

Livsluften för populismen är just högt tonläge och avsaknad av sakpolitiska samtal. Genom att försöka göra svåra politiska vägval kraftigt förenklade så stärker populismen sin position genom att försöka påstå att det är enkelt att lösa samhällsproblem och ofta bygger resonemangen på att skylla problemen på någon annan. Under de senaste åren har den man skyllt problemen på ofta varit våra nya svenskar. Invandringen beskrivs vara det bärande problemet i den svenska samhällsbygget. Så är det givetvis inte. Den andra gruppen som pekas ut som ansvarig är de etablerade partierna som inte förstår hur vanligt folk har det. Även här är det en felaktig beskrivning. De etablerade partierna är folkrörelser som bygger sin grund på just vanligt folk. Utifrån ideologisk hemvist bedriver man olika politiska förslag, men att i högt tonläge påstå att de etablerade partierna inte förstår den så kallade verkligheten är i grund och botten enbart oförskämt och ett sätt att försöka flytta fokus från sakpolitiken till enbart löst tyckande.

Partierna måste återvinna det demokratiska samtalet. Ett samtal som måste ske på ett respektfullt sätt i ett sansat tonläge. Där orden används för att beskriva hur man med sakpolitiken vill lösa samhällsproblemen. Partierna måste ha modet för att faktiskt göra det. Fortsätter det politiska samtalet att utvecklas med ett allt högre tonläge och grövre retorik kommer alltfler väljare vända politiken ryggen. Det vill vi inte. Våga värna det demokratiska samtalet. Det görs bäst med respekt för varandras olika åsikter och med sakpolitiken i centrum. Endast så kan populismen besegras. Och tvärtom så vinner populismen nya segrar om tonläget höjs och sakpolitiken göms bakom hårda ord.

Det verkar som om partierna tror att tonen på twitter är det som svenska väljare efterfrågar. Det är det givetvis inte. Svenska väljare vill ha dialog, resonerade samtal som bygger på respekt och partier som ger besked om hur de vill förbättra det svenska samhället. Det parti som lämnat twitter bakom sig och inriktar sig på att samtala direkt med väljarna på ett respektfullt sätt kommer sannolikt vinna valet. Så, Sverige kan bättre. Vi har en fin tradition av högt valdeltagande och en bred samhällspolitisk debatt. Vårda den traditionen och våga vända populismen ryggen. Det förtjänar den svenska väljarkåren.

Annons
Annons
Annons
Annons