GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Pension ska inte vara bidrag

Ett allmänt pensionssystem måste bygga på att arbete ger mer tillbaka i pension. Den kopplingen håller på att haverera i Sverige.
Ledare • Publicerad 17 januari 2023 • Uppdaterad 17 januari 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Det absolut viktigaste är att göra klart för nuvarande och kommande generationer på arbetsmarknaden att deras pensioner kommer att vara kopplade till arbetsinkomster under yrkeslivet, skriver Petter Birgersson.
Det absolut viktigaste är att göra klart för nuvarande och kommande generationer på arbetsmarknaden att deras pensioner kommer att vara kopplade till arbetsinkomster under yrkeslivet, skriver Petter Birgersson.Foto: Henrik Montgomery/TT

Att mer arbete också ska ge mer tillbaka i pension är något de flesta skriver under på. Det är också den princip som det svenska allmänna pensionssystemet bygger på.

Eller åtminstone byggde på.

I praktiken har kopplingen mellan arbetsinkomster och pension allt mer kommit att försvagas. Besluten om höjningar kopplade till den skattefinansierade garantipensionen har gjort att pensionssystemets grundtanke har fallerat.

Enligt en av Sveriges främsta pensionsexperter, Pensionsmyndighetens Ole Settergren menar att höjningarna av garantipensionerna, den senaste konstruerat i form av ett tillägg, har gjort att fler än hälften av pensionärerna får pension på garantipensionsnivå. Det betyder samtidigt att det inom den gruppen spelar obetydlig eller ingen roll hur stora arbetsinkomster man har haft, hur mycket man – via arbetsgivarna – har betalat in till det allmänna pensionssystemet. Pensionen från det systemet blir ändå densamma.

”Grundbudskapet, att den allmänna pensionen är så stor som du har betalat in avgifter för, är inte längre sant”, säger Ole Settergren till Tidningen Näringslivet.

Det är illavarslande. Kopplingen mellan arbete och pension kapas. Dessutom blir pension allt mer av ett bidrag som man har rätt till vid en viss ålder. Då kommer det också att betraktas som bidrag, att det är politikerna som med en knapptryckning bestämmer vad pensionerna ska vara. Det blir inte människors individuella inkomster och arbetsmarknadens utveckling i stort som upplevs som avgörande.

Det går förstås att argumentera för att höja pensionsavgifterna ytterligare, vilket pensionsorganisationer och en del politiker gör. Men det är samtidigt ett sätt att tala om att någon ska betala in mer till ett system som politikerna hittills inte har förmått att hålla fingrarna från.

”Kopplingen mellan arbete och pension kapas.”

Någon gratislunch är det definitivt inte. Det gör att de yngre som betalar in nu får högre avgifter men sedan inte alls garanteras någon högre pension när det är deras tur. Då kan de få kräva ytterligare höjningar av avgifterna från dem som kommer efter. Ett annat sätt är att höja åldern när man får ta del av pensionssystemet. Vilket också görs. Sådana höjningar är i praktiken rejäla sänkningar av pensionerna, vilket man bör tala om.

Eget sparande och tjänstepension kan ändå ge lite extra. Kan man tro. Så är det inte alltid. Sådant påverkar exempelvis bostadstillägg, avgifter för hemtjänst och så småningom avgifterna för särskilt boende. Budskapet blir att man inte ska spara utan se till att göra av med, eller ge bort, pengarna. Det är omoraliskt. Vilket sällan diskuteras när avgifter och bidrag bestäms.

Pensionerna här och nu är en sak. Det absolut viktigaste är att göra klart för nuvarande och kommande generationer på arbetsmarknaden att deras pensioner kommer att vara kopplade till arbetsinkomster under yrkeslivet. Av det budskapet syns tyvärr väldigt lite när dagens politiker diskuterar pensioner.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.