unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Passa er – svenskarnas tålamod är inte oändligt

Hur går det egentligen med arbetet med vaccinationsbevis? Oavsett hur förtjänar vi besked.
Med oklarheter kring det gröna certifikatet är grekiska stränder just nu mest en dröm.
Med oklarheter kring det gröna certifikatet är grekiska stränder just nu mest en dröm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

Österlens vandrarhem är redan fullbokade för sommaren, och i fjällen har stigar trampats upp till breda gator av alla semesterfirande svenskar som har sökt sig norrut när världens städer och stränder är utom räckhåll.

Nu är ju tanken att åtminstone EU-ländernas turistmål ska vara nåbara till sommaren. För en knapp månad sedan presenterade EU-kommissionen sitt förslag till en bindande lag på det så kallade gröna certifikatet, som i folkmun mest går under namnet vaccinationspass.

Turismberoende länder som Grekland har legat på för att de främst digitala certifikaten ska börja gälla i juni, vilket får ses som ett önsketänkande med mindre än två månader kvar. I onsdagens ”30 minuter” pressade programledaren Anders Holmberg Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S) på besked om när Sveriges gröna certifikat blir klara. Efter ett svävande ”juni, juli” gick hon med på ”till midsommar” (SR 7/4).

Vågar vi tro på det? Efter över ett år med upprepade förseningar vad gäller allt från skyddsutrustning och testkapacitet till vaccintillgång är svenskarnas tålamod hårt prövat. Och nog kommer det att sticka i många EU-medborgares ögon att se vaccinerade britter lämna sitt örike för att njuta i Sydeuropa så fort vädret tillåter.

quote
Utan tålamod riskerar förtroendet för våra myndigheter att sjunka

För majoriteten av svenskarna lär certifikaten inledningsvis mest visa negativa testresultat i stället för vaccinationsintyg. Målet att alla vuxna svenskar skulle vara vaccinerade till midsommar har ju som bekant skjutits till augusti.

Myndigheten för digital förvaltning (Digg) är ansvarig för att ta fram de digitala vaccinationsbevisen. På Diggs hemsida står följande: ”Målet är att infrastrukturen ska vara tillgänglig från och med den 1 juni 2021.”

Oavsett om vaccinationsbevisen för svenskarnas del kommer att innehålla negativa testresultat eller vaccinationsintyg är en sak säker: vi förtjänar uppdaterad, löpande information om hur arbetet fortskrider. Utan en sådan tydlighet försvinner medborgarnas tålamod. Det kan i sin tur kan leda till sänkt förtroende för myndigheter, vilket knappast inspirerar till att följa de restriktioner som ska minska smittspridningen.

Så här tänker sig EU-kommissionen att deras ”gröna digitala certifikat” kan se ut.
Så här tänker sig EU-kommissionen att deras ”gröna digitala certifikat” kan se ut.
Foto: Wiktor Nummelin / TT

Läs mer