unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Partierna kämpar om krisens lärdomar

Regeringens självsäkerhet under pandemin börjar falna. Nu försöker de distansera sig från förra årets misslyckanden.
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) under partiledardebatt i riksdagen.
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) under partiledardebatt i riksdagen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

Inför tomma bänkar hölls årets första partiledardebatt i riksdagen under onsdagen. Händelserna i Washington och demokratins villkor fick stort utrymme men det dominerande ämnet var ändå, föga förvånande, pandemin.

Även om coronakommisionens slutsats om äldrevården var att dödligheten var en följd av samhällsspridningen gjorde Vänsterpartiet och Socialdemokraterna allt de kunde under debatten för att flytta fokus från Folkhälsomyndighetens och regeringens hantering av krisen till kommunsektorns arbete med äldrevård.

Löfven gick in stort och krävde att stopp för skattesänkningar och en paus i utbyggnaden av privat äldrevård. Det är ett slugt drag att flytta fokus från regeringens eget ansvarsområde. Men det är knappast krav som kan få majoritet i riksdagen, om de ens blir till skarpa förslag.

Förslagen verkar snarare vara försök av Löfven att signalera att han vill ha mer vänsterpolitik i kommunerna. Men som moderatledaren Ulf Kristersson svarade honom i sin replik är inte ens socialdemokratiskt styrda kommuner särskilt motvilliga till att upphandla privata vårdgivare.

quote
Testning och skyddsutrustning har varit omstridda frågor och regeringen har gång på gång motsatt sig att ändra sin minimalistiska strategi. Det senaste halvåret har detta förändrats men jämför man med resten av Norden framstår regeringens hantering som ytterst tafatt.

Äldrevården och kommunala budgetar är något som bestäms av kommunpolitiker – inte av statsministern. Om regeringen vill använda lagar eller statsbudgeten för att påverka dem får de gå via riksdagen. Istället för att försöka styra sådant som hör till kommuner och riksdag att besluta om borde regeringen städa framför egen dörr.

Det uttryckliga målet med pandemihanteringen var att skydda äldre men låta resten av samhället fungera som vanligt. Testning och skyddsutrustning har varit omstridda frågor och regeringen har gång på gång motsatt sig att ändra sin minimalistiska strategi. Det senaste halvåret har detta förändrats men jämför man med resten av Norden framstår regeringens hantering som ytterst tafatt.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har upprepade gånger gjort grava felbedömningar om hur viruset sprider sig i samhället. Men regeringen vill få det att se ut som om de gjorde allt de kunnat – att varken deras beslut eller myndigheternas samordning kunnat se annorlunda ut. Istället pekas kommunerna och deras sätt att bedriva sin verksamhet ut som boven.

Löfven vill ”skapa arbetsro för svensk äldreomsorg”. Men vad ”arbetsro” betyder annat än att de ska göra som regeringen säger är svårt att uttolka. Om Socialdemokraterna vill påverka kommunpolitiken påverka på den demokratiska nivå som det handlar om.

Utvärderingen av pandemihantering och lärdomarna därav lär vara den absolut största politiska frågan inför valet 2022. Detaljerna är viktiga att utröna, men det får inte stå i vägen för att ge väljarna en helhetsbild av Sveriges misslyckande. För det har regeringen mycket att stå till svars för.