GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Partierna behöver locka fler unga

Medierna vet att unga läsare är viktiga för den framtida journalistiken. När ska partierna inse att de också behöver fler unga förmågor?
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 27 juli 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Ett nationellt mönster att färre unga kandiderar till årets val till kommunfullmäktige.
Ett nationellt mönster att färre unga kandiderar till årets val till kommunfullmäktige.Foto: Anders Robertsson

Den som är observant kommer snabbt lägga märke till hur de etablerade medierna försöker locka unga läsare. Det handlar bland annat om nya perspektiv och vinklar som tilltalar gruppen och om att låta unga själva komma till tals. Alla läsare är förstås viktiga, och journalistiken ska vara bred i det avseendet. Men för att överleva på längre sikt behövs fler yngre läsare. Det har de flesta tidningshusen insett.

Detsamma gäller partierna. Yngre företrädare som kan ta över vid generationsväxlingar är viktiga, men framför allt är partierna en del av den representativa demokratin där de folkvalda ska spegla befolkningen.

Som ledarsidan uppmärksammade i helgen är det inte fallet när det exempelvis gäller var politikerna bor då få folkvalda är bosatta i socioekonomiskt utsatta områden. Men den bristande representationen av unga är också ett problem. Ekot (25/7) har tittat närmare på landets kandidater till kommunfullmäktige där snittåldern är 56 år. Bara nio procent av alla som kandiderar till kommunfullmäktige i landet är personer under 30 år samtidigt som pensionärer är överrepresenterade. Men eftersom det ofta är äldre som toppar listorna till kommunfullmäktige är det sannolikt att åldern är ännu högre på de som väljs in.

”Men det går inte att komma bort från det faktum att partierna i många avseenden sätter krokben för sig själva.”

Det duger inte för partierna. I synnerhet inte i en tid då unga är mer samhällsengagerade än någonsin. Ledarsidan har under året uppmärksammat det faktum att det är ett problem för partierna att de inte förmår locka till sig yngre företrädare i en tid då undersökningar visar att de inte bara är mer samhällsintresserade, utan också intresserade av att förändra lokalt.

Visserligen kan det sviktande intresset för lokalpolitiken bland unga också beror på att det finns fler arenor för politisk diskussion. Till skillnad från förr då partipolitiken var ett givet alternativ för den som ville förändra samhället finns det nu flera sätt att påverka, som till exempel via sociala medier.

Men det går inte att komma bort från det faktum att partierna i många avseenden sätter krokben för sig själva. Ett ypperligt exempel på detta är Socialdemokraterna i Borås utveckling de senaste åren. Trots att partiet har som princip att var fjärde politiker ska vara under 35 år har snittåldern till kommunfullmäktige ökat från förra valet och man har dessutom gjort ett avsteg från den rotationsprincip som antagits av arbetarekommunen där företrädare får sitta kvar på samma post i högst tre mandatperioder, vilket BT (29/3) har rapporterat om tidigare.

Det finns visst motstånd mot att släppa in yngre personer – inte bara i politiken, utan även på arbetsplatser. Men ska en organisation överleva förutsätter det förändring. Det innebär inte att åldern är en belastning. Tvärtom kommer det med åldern erfarenhet och annan viktig kompetens som behövs. Men när dessa personer gjort sitt inom verksamheten måste det finnas nya förmågor som kan ta över. Det behöver de politiska partierna inse.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.