GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesper Strömbäck: Partier som ogillar blåbrunt kan sluta anpassa sig

Det skorrar falskt när moderater låtsats som att rötterna är SD:s enda problem.
Jesper Strömbäck
Gästkrönika • Publicerad 25 oktober 2021 • Uppdaterad 26 oktober 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Nyamko Sabuni (L), Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) under partiledardebatten i Agenda i SVT.
Nyamko Sabuni (L), Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) under partiledardebatten i Agenda i SVT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Almedalen, 2013. På scenen står statsministern Fredrik Reinfeldt (M). Budskapet är tydligt: SD ”för in hatet i svensk politik. Deras idé är att säga dom i stället för vi. Dom vill dela upp oss som människor och göda misstänkliggörandet. Vi ska titta på varandra med misstro. Det är deras idé. Allt inflytande dom kan få tänker dom använda till en enda sak och det är att ge sig på människor som har kommit hit från andra länder. Dom har ingen annan idé. Det är därför dom finns som parti. Det är det dom vill använda sitt inflytande till, och vårt besked är: ni ska inte få något inflytande.”

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Applåderna efteråt var bland de starkaste under hela talet. Jag vet, för jag var där. Då arbetade jag på Statsrådsberedningen som (opolitisk) huvudsekreterare och kanslichef för den dåvarande regeringens Framtidskommission, vilken leddes av Reinfeldt.

Om Ulf Kristersson var där och applåderade minns jag inte, men fyra år senare valdes han till ny moderatledare. Även då var budskapet tydligt: ”Moderaterna kommer inte att ha några samtal eller förhandlingar eller något med Sverigedemokraterna”. Samma besked gavs i januari 2018, då Kristersson bedyrade att ”Mina värderingar är inte SD:s, jag kommer inte att samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD”.

Sedan dess har det mesta, utom just SD, förändrats. Då liksom nu är det ett parti med nynazistiska och fascistiska rötter. Då liksom nu är det ett parti där rasism förnekas utåt samtidigt som man inte behöver skrapa mycket på ytan för att hitta otaliga nutida exempel på SD-politiker som uttalar sig rasistiskt och främlingsfientligt. Då liksom nu är det ett parti som gör skillnad på människor utifrån deras härkomst.

Då liksom nu är det ett parti som inte ser medborgarskapet som avgörande för vem som är svensk. Då liksom nu är det fientligt mot både invandring och invandrade. Då liksom nu vill de skapa ett tryck som gör att fler invandrade lämnar Sverige. Då liksom nu har det framträdande företrädare som vill inskränka religionsfriheten liksom myndigheternas och mediernas oberoende. Då liksom nu lever partiet i symbios med politiska alternativmedier med dess mer extrema retorik. Då liksom nu är det ett högerauktoritärt populistparti. Som Jimmie Åkesson själv har skrivit ”kommer vi varken att lämna eller överge våra rötter”.

”Det är inte SD som har förändrats. Det är M, KD och L som har förändrats.”
Jesper Strömbäck

Därför skorrar det så falskt när moderater och andra försöker framställa det som om SD har förändrats och att problemet bara är dess rötter. Det är inte SD som har förändrats. Det är M, KD och L som har förändrats. Så långt har utvecklingen gått att ledande moderater försvarar SD mot kritik, backar från att man tidigare kallat partiet rasistiskt, tackar SD för att de tidigt började prata om invandring som problem, och säger att rasistiska uttalanden från SD-politiker inte är något som försvårar samarbete. Tillsammans med den omlagda politiken och återkommande invandringskritiska retoriken gör detta att M allt oftare framstår ett invandringsfientligt parti.

SD för in hatet i svensk politik, sade Reinfeldt. I skarp kontrast bidrar Kristersson och hans Moderaterna till att urskulda och normalisera hatet i form av främlingsfientlighet och rasism. Därmed legitimerar han att partierna som samarbetar med SD kallas blåbruna. Om något är det en samverkan mellan ”traditionella högerpartier och främlingsfientliga, högerextrema och högerpopulistiska partier”, som Språkrådet 2014 förklarade begreppet.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.