GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Partier kan inte bara putsa på politiken

Jämställdhetspolitik är viktigt. Men den som vill locka till sig fler kvinnliga väljare gör nog bättre i att förbättra kvinnors villkor i politiken.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 5 december 2021
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Partierna verkar tro att det bara räcker med att se över politiken i hopp om att locka till sig fler kvinnliga väljare.
Partierna verkar tro att det bara räcker med att se över politiken i hopp om att locka till sig fler kvinnliga väljare.Foto: BRITTA PEDERSEN

För två år sedan lade Sverigedemokraterna om delar av sin politik i hopp om att locka till sig fler yngre kvinnliga väljare. Bland annat slutade man driva frågan om att sänka abortgränsen från nuvarande vecka 18 till vecka 12, och därmed ställde man sig bakom den nuvarande abortlagstiftningen.

Rent strategiskt är det sett ur SD:s perspektiv ett klokt val då partiet knappast är en storfavorit bland kvinnliga väljare. Om kvinnor hade fått bestämma hade SD inte fått mer än 10 procent 2018, enligt statistik från SCB.

Men trots SD:s försök att appellera till en ny väljargrupp meddelade partiets jämställdhetspolitiska talesperson Ebba Hermansson i förra veckan att hon lämnar partiet. Dels för att fokusera på högre studier, men också för att hon inte upplever att hennes parti tar jämställdhetsfrågan på allvar. Till Dagens Nyheter (26/11) säger hon att: ”Det kändes som att jag lika gärna kunde gå och lägga mig. Det är ingen som kommer minnas vad jag har gjort ändå. Det enda folk kommer att komma ihåg är skandalerna.”

”Frågan handlar således i allra högsta om kvinnors villkor i politiken då partierna bara är miniatyrer av ett samhälle som präglas av mansdominerade strukturer och normer i vilka det är lättare att utnyttja kvinnor.”
Anela Murguz

Beskedet att partiets jämställdhetspolitiska talesperson lämnar kommer i ett känsligt läge. Bara några dagar tidigare hade en hovrättsdom fallit över EU-parlamentarikern Peter Lundgren gällande ett fall av sexuellt ofredande. Partisekreteraren Richard Jomshof sa då att saken redan var utagerad för partiet eftersom ”både Peter Lundgren och den målsägande har rett ut situationen sinsemellan och är på god fot med varandra”. Kort därefter skärpte dock partiledaren Jimmie Åkesson tonen när han gick ut med att det skulle vara svårt för Lundgren att representera partiet om domen vinner laga kraft (SVT 27/11).

Men som också framgår i ett längre reportage i Svenska Dagbladet (9/10) från tidigare i höstas är sexuella trakasserier något som samtliga partier har fått hantera. Nu senast är det statsminister Magdalena Andersson (S) som fått frågan på halsen. Särskilda åklagarkammaren beslutade under tisdagen att inleda en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) som påstås ha tafsat på en kvinnlig S-kollega på en fest i samband med S-kongressen tidigare i höstas. Något som han själv nekar till.

I den nämnda artikeln diskuteras även de gråzoner som ofta finns där relationer och ageranden som inte nödvändigtvis är olagliga ändå kan vara olämpliga. Frågan handlar således i allra högsta om kvinnors villkor i politiken då partierna bara är miniatyrer av ett samhälle som präglas av mansdominerade strukturer och normer i vilka det är lättare att utnyttja kvinnor.

Intressant nog påstår Hermansson att hon då inte kände till några incidenter i partiet. Bara för att drygt två månader senare gå ut med att hon inte ställer upp för omval med anledning av alla skandaler i partiet. Men det finns en viktig lärdom att dra i detta för samtliga partier; det räcker inte att enbart putsa på sin jämställdhetspolitik i hopp om att locka till sig fler kvinnliga väljare, och i förlängningen fler kvinnliga företrädare. Partierna måste också se till att det blir tryggt för kvinnor att engagera sig genom att se över de strukturer som finns i själva partiorganisationen.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.