GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Pandemin har förändrat både arbetsliv och högskola – till det bättre

Möjlighet till att studera på distans ger frihet och flexibilitet som många uppenbarligen värdesätter högt.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 31 juli 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Distansstudier är inget för den late. Det förutsätter självdisciplin, men ger hög grad av frihet och flexibilitet i vardagen.
Distansstudier är inget för den late. Det förutsätter självdisciplin, men ger hög grad av frihet och flexibilitet i vardagen.Foto: Jan Pettersson

När coronaviruset drog in som en storm våren 2020 var det nog många som funderade hur det skulle gå att jobba och studera hemifrån. Så småningom visade sig dock distansarbete vara effektivt och rentav mer hälsosamt för medarbetaren.

Många med möjlighet att arbeta hemifrån upplevde en större flexibilitet i vardagen. Undersökningar har visat att produktiviteten blev högre, och att framför allt kvinnor trivdes bättre med att jobba på distans.

Samtidigt kunde gränsen mellan jobb och fritid bli suddigare, men trots det har många arbetsplatser valt en hybridlösning där medarbetaren kan arbeta ett bestämt antal dagar hemifrån. Alternativet – att arbeta från kontoret fem dagar i veckan – ses som otänkbart i den nya moderna arbetsmarknaden som uppstått i spåren av pandemin. Det skulle vara svårt att locka nya medarbetare utan möjlighet till distansarbete åtminstone någon gång i veckan.

”Precis som med arbetsmarknaden skulle fler möjligheter till distansstudier erbjuda mer flexibilitet i studenters vardag.”

När det däremot gäller utbildning generellt ansågs distanslösningen inte vara lika optimal. Och det är den inte heller när det gäller grundskolan och gymnasieskolan. Men även den högre utbildningen, som till stor del bygger på salstentamina, seminarier och aktiva diskussioner på plats, ser möjligheten till distansstudier ut att vara viktig, åtminstone för studenterna.

I början av juli kom första antagningsbeskedet för de som sökt sig till utbildningar vid landets högskolor och universitet. På Högskolan i Borås toppade förutom sjuksköterske- och civilekonomprogrammet utbildningarna för bibliotekarie, webbredaktörer och kandidatprogrammet i offentlig förvaltning – samtliga distansutbildningar.

Den sistnämnda gjordes dessutom om till distansutbildning i år, vilket ledde till att utbildningen placerade sig i topp fem. Till BT (12/7) säger högskolans rektor Mats Tinnsten att det pågår utvärderingar av distansperioden under pandemin. Men klart är att möjligheten till distans verkar vara viktigt även vid val av högskolestudier.

Precis som med arbetsmarknaden skulle fler möjligheter till distansstudier erbjuda mer flexibilitet i studenters vardag. I dagsläget kräver heltidsstudier oftast att man går ned i arbetstid eller har ett extrajobb vid sidan om studierna. Men med distansstudier skulle det säkerligen bli ännu lättare att kombinera arbete och studier, vilket innebär att det skulle bli enklare för personer som är ”mitt i livet” att utbilda sig om de skulle önska det. Det gör det också lättare för de som pendlar eller av andra skäl inte kan bo i utbildningsorten.

Samtidigt går det uppenbarligen inte att tillämpa distansstudier på vilken utbildning som helst. Det säger sig självt. Det finns helt enkelt situationer där det är bättre att ses på plats än genom en skärm. Likt arbetslivet kräver distanslösningar dessutom mycket av den enskilde, och det underlättar därför om man har erfarenhet och självdisciplin.

Men att möjligheten finns – både på arbetsmarknaden och i den högre utbildningen – är ett gott tecken.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.