Annons

Kajsa Kettil: Pandemin är över men covid är kvar

Höstens nationella vaccinationskampanj är igång.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 8 november 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Nu är det dags för en spruta igen.
Nu är det dags för en spruta igen.Foto: Johan Nilsson/TT

November är här med mörker, kyla – och covid. Viruset sprids snabbt just nu. Sedan en månad har antalet konstaterade fall ökat varje vecka, en trend som enligt Folkhälsomyndigheten väntas fortsätta.

På tisdagen drog höstens nationella vaccinationskampanj igång. Även om de flesta som smittas får relativt milda symptom finns det anledning att boka tid för en påfyllnadsdos av covidvaccin, gärna i samband med vaccin mot säsongsinfluensa.

På tisdagen höll socialminister Jakob Forssmed (KD) (till höger) en pressbriefing tillsammans med Johan Kaarme, chef för Folkhälsomyndighetens avdelning för smittskydd och hälsoskydd, med anledning av att den breda vaccinationsinsatsen av uppdaterat covid-19-vaccin startar den 7 november.
På tisdagen höll socialminister Jakob Forssmed (KD) (till höger) en pressbriefing tillsammans med Johan Kaarme, chef för Folkhälsomyndighetens avdelning för smittskydd och hälsoskydd, med anledning av att den breda vaccinationsinsatsen av uppdaterat covid-19-vaccin startar den 7 november.Foto: Mikaela Landeström/TT
Annons

Äldre från 65 år och uppåt och personer i riskgrupper rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att ta en dos av det uppdaterade vaccinet mot covid-19. För vaccinerade yngre mellan 18 och 64 år finns ingen rekommendation, men värt att notera är att personer i den åldersgruppen erbjuds en påfyllnadsdos om de vill och det har gått minst nio månader sedan den senaste sprutan.

”Men trots att flertalet klarar en omgång covid utan större problem innebär den skenande smittan ökad belastning på sjukvården.”

När världen skakas av krig, när hushåll kämpar med ekonomin och bävar inför vinterns kommande elräkningar kan pandemin kännas väldigt avlägsen. Men trots att flertalet klarar en omgång covid utan större problem innebär den skenande smittan ökad belastning på sjukvården. Det finns dock några enkla sätt att bromsa smittspridningen och därmed värna både omgivningens hälsa, vårdpersonalens arbetsbelastning och våra gemensamma skattemedel. Hit hör vaccin, god handhygien och vett att stanna hemma när vi är sjuka.

En ampull med covidvaccin.
En ampull med covidvaccin.Foto: Johan Nilsson/TT
Annons
Annons
Annons
Annons