Annons

Anela Murguz: På tiden att krav för A-traktorer skärps

Alltför slappa krav på den som kör en A-traktor har varit direkt farligt.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 november 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Antalet A-traktorer har ökat på senare år, och olyckorna likaså.
Antalet A-traktorer har ökat på senare år, och olyckorna likaså.Foto: Fredrik Sandberg/TT

På bara en månad har fyra ungdomar i Västsverige mist livet efter olyckor med A-traktorer och flera olyckor med fordonet har uppmärksammats på sistone. Även statistiken talar sitt tydliga språk: De senaste fyra åren har antalet trafikolyckor med A-traktorer tredubblats.

Både polis och vårdpersonal är kritiska till de slappa reglerna för A-traktorerna. Till exempel saknas krav på både bilbälte och vinterdäck. Därtill är det enligt polisen vanligt med trimmade A-traktorer, som alltså överstiger den tillåtna maxhastigheten på 30 kilometer i timmen. Det innebär i praktiken att minderåriga personer kan köra A-traktorer som om de vore personbilar på en utbildning som bara är tolv timmar lång – och som sker på fel fordon, ska tilläggas.

Annons

Det är som bäddat för fara. Därför kom Transportstyrelsens förslag om skärpta regler för A-traktorer lägligt. Förutom bälteskrav och krav på vinterdäck föreslås ett antal andra skärpningar, som att traktorerna inte får köras fortare än den tillåtna hastigheten, att det ska bli svårare att manipulera A-traktorerna och att man inte får åka fler passagerare än det finns plats för, för att nämna några exempel.

Man låter dock bli att höja maxhastigheten till 40 kilometer i timmen, vilket har varit på tapeten tidigare, med motiveringen att man vill få ned antalet olyckor först. Det må låta som en klok prioritering vid en första anblick, men innebär att A-traktorerna även fortsättningsvis kommer att stocka upp trafiken för andra fordon. Något som bland annat kan leda till farliga omkörningar.

Men det som är mest slående med listan över de skärpta förslagen är hur självklara de är. På bara två år har antalet A-traktorer nästan fördubblats och är inte bara ett viktigt transportmedel för många unga, utan också en identitetsmarkör. Även om det finns ungdomar som sköter sig är det uppenbart att fordonen också är en leksak för många och som därmed utgör en fara för både sig själva och för andra.

”Därför är det bra att regeringen vill få dessa förslag på plats så fort som möjligt.”

I likhet med vad Kajsa Kettil betonat i tidigare artiklar här på ledarsidan är det dock inte ungdomarnas fel att det ser ut så. Det är politiken som ska lastas för att det hittills saknats tydliga krav och regler som skyddar både A-traktorförare och andra trafikanter. Därför är det bra att regeringen vill få dessa förslag på plats så fort som möjligt, vilket infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) meddelade på tisdagen.

Det är bara synd att det krävdes en mörk höst av olyckor för att inse hur skyndsamt det var. Men snart finns förhoppningsvis de nya kraven på plats.

Annons
Annons
Annons
Annons