Annons

På spaning efter slagord

Fallande förtroende för Mona Sahlin och ett skyfall just som tåget i Borås skulle marschera iväg från Stora torget. Socialdemokraterna hade en motig start på årets första majfirande.
Ledare • Publicerad 1 maj 2008
Mona Sahlin använde nya slagord.
Mona Sahlin använde nya slagord.Foto: Scanpix

Men det hindrade dem inte från att sikta högt. Under parollen ”Frihet kräver rättvisa”, lanserar sig partiet som det nya frihetspartiet. Samtidigt som partisekreterare Per Schlingmann i Expressen återigen beskrev moderaterna som det nya arbetarpartiet (i samma text som han för övrigt önskade vackert väder för första majfirarna).

Så lånar partierna slagord från varandra, i hopp om att vinna nya väljare. I bästa fall blir det en diskussion om innehållet i olika begrepp, i sämsta fall blir det en tävling i vem som lyckas fästa flest positiva begrepp på det egna partiet.

Annons

Visst är det välkommet med en diskussion om frihetsbegreppet. Men det som hade kunnat vara en frisk ansats till en fördjupad debatt om frihetens olika aspekter blev det inte mycket av.

Talarstolarna på första maj är helt enkelt inte den mest fruktbara av miljöer för politiska diskussioner. Ty därifrån regnade det mest angrepp på den borgerliga regeringen, eller högerregeringen som det oftast hette. ”Bort med moderaterna” var t ex budskapet från LO:s Wanja Lundby Wedin.

Det duger kanske för att gjuta mod i åhörarna, öka kampviljan. Men som manifestation för friheten känns det aningen andefattigt.

Men det är möjligt att Mona Sahlin använder återstoden av våren till att utveckla den frihetslängtan hon talade om i Göteborg. Då kanske det så småningom blir svar även på om oppositionen kan komma överens om ifall sjuksköterskor, undersköterskor, förskollärare och andra löntagares frihet ökar eller minskar med jobbskatteavdrag.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons