Osäker framtid – osäker drift

Produktionen av kärnkraftsel har svajat betänkligt även denna vinter.
Ledare • Publicerad 20 december 2010
Driftproblem i år igen.
Driftproblem i år igen.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

För närvarande står reaktorerna Ringhals 1 och Oskarshamn 3 stilla, också Ringhals 4 har problem. Mycket tyder på att vi återigen kommer att gå mot en kall och dyr vinter.

Det är i detta läge mycket enkelt för kärnkraftsmotståndarna att plocka billiga poäng på den opålitliga kärnkraften. Men som man bäddar får man ligga. En viktig orsak till den låga kärnkraftskapaciteten är den politik som de rödgröna och Centern har bedrivit under årtionden.

Enligt 1980 års folkomröstning skulle den sista reaktorn ha stängts ned i år. De kärnkraftsproducerande kraftbolagen har alltså under decennier tvingats leva med ett avvecklingsbeslut hängande över sig. Avsaknaden av planeringsmöjligheter har fått konsekvenser. Det märks nu.

Det har naturligt nog rått stor tveksamhet kring utveckling och investeringar. En annan orsak bakom driftstoppen är ombyggnation för att kunna producera mer el men även fel i planeringen.

År 2009 utnyttjades den svenska kärnkraftskapaciteten till 63,4 procent, långt under genomsnittet för kärnkraftsproducerande länder. Finländarna utnyttjade sina reaktorer till 95,2 procent. Men de finska kraftbolagen har också tillåtits att planera långsiktigt.

Allt detta är värt att ha i bakhuvudet nästa gång man hör rykten om att kraftbolagen tjänar pengar på att sätta reaktorer ur drift, ja att de till och med gör det medvetet.

Oskarshamn 3 som är en medelstor reaktor inbringar 35 miljoner kronor per dag. Kraftbolagen klarar helt enkelt inte av att producera tillräckligt mycket el för att täcka inkomstbortfallet från O3, så stor är inte den prishöjning av elen som ett avstängt kärnkraftverk orsakar.

Om kraftindustrin finge långvariga fasta spelregler och om industrin eller alliansen bestämde sig för att starta projekteringen för ny kärnkraft skulle situationen vara en annan.

Istället ligger idag fokus på utbyggnaden av vindkraft. Mer vindkraft skulle dock medföra ett större behov av fossileldade anläggningar, eller vattenkraft, som kan fungera som reserver när snurrorna står stilla. Elsystemet har blivit ett gungfly och en fara för konsumenten. Det är tveksamt om vindkraften kan rätta till det.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.