unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Oroande mycket övervakning

UAS, eller drönare i dagligt tal, har blivit en stapelvara i polisiärt arbete på väldigt kort tid. I sig självt är detta inte ett problem. Men som en del av en större utveckling är det ändå oroande.
Sedan årsskiftet behöver polisen inte längre ansöka om tillstånd från Datainspektionen för att använda kameraövervakning. Men det betyder inte att det ska ställas utanför granskning.
Sedan årsskiftet behöver polisen inte längre ansöka om tillstånd från Datainspektionen för att använda kameraövervakning. Men det betyder inte att det ska ställas utanför granskning.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

Drönare kan röra sig snabbt och filma från hög höjd. Jämfört med klassisk polisbevakning till fots är det både säkrare och mer effektivt. Polishelikoptrar vid bevakning av större händelser, vid insatser och vid bekämpningen av organiserad brottslighet är både dyrt och fullt synligt för gärningspersonerna.

För två år sedan använde polisen inga drönare i sin verksamhet. Nu har de trehundra stycken. Att Polis har storsatsat på drönare den senaste tiden är lätt att förstå. Fördelarna är många och pengar från EU har delvist finansierat inköpet av utrustningen. Det är svårt att helt motsätta sig tekniken. Men ändå finns det något som skaver.

I förebyggande syfte kan såväl stationära som flygande kameror ha god effekt utan några större integritetsintrång. Det är bara bra att polisen kan spana inför insatser och få en lägesbild av området de arbetar i. Det är en säkerhet för de poliser som ska möta tänkbart våldsamma grupperingar och individer. Möjligheterna med ny teknik är dock större.

Men kameror är allt mer sällan solitära titthål för människor med bevakningsuppgifter. Bildströmmarnas potential finns numera i datorsystemen, i de algoritmer som matchar bilderna med databaser som finns till förfogande.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Teknik för ansiktsigenkänning har funnits inom teknikindustrin i flera års tid och börjar nu blir mer allmänt tillgängligt. Regeringen vill använda det mer i brottsbekämpande syfte, något som Johanna Grönbäck skrev om tidigare i sommar (BT 15/6).

quote
Det är bara bra att polisen kan spana inför insatser och få en lägesbild av området de arbetar i. Det är en säkerhet för de poliser som ska möta tänkbart våldsamma grupperingar och individer. Möjligheterna med ny teknik är dock större.

När företag samlar privat information och bilder från alla möjliga källor, inklusive sociala medier, och säljer vidare börjar integriteten verkligen att försvinna. Lockelsen att använda sådan teknik tillsammans med traditionella spaningsmetoder är svår att motstå.

När kameror kopplade till centrala system blivit allt vanligare i Polisens arbete behöver skillnaden mellan brottsmisstänkta och allmänheten göras tydlig. Bevakning med igenkänningsprogram kräver extraordinära skäl.

Utveckling påkallar korta tyglar på Polisens teknik iver. Varje ny teknik bär med sig möjligheter. Men en oskyldig allmänhet ska aldrig behandlas som brottslingar.

Läs mer

Så skyddar du dig mot romansbedrägeri

Borås

Så skyddar du dig mot romansbedrägeri

Antalet polisanmälningar mot romansbedragare har ökat i Västra Götaland under det senaste året. Det här kan du göra för att skydda dig.

Martina Lowden, författare, skribent och redaktör.

Kultur

Lowden – 13 år efter debutantpriset: ”Jag har sparat pengarna”

Boken ”Allt” belönades med Borås Tidnings debutantpris 2007.

Borås

BORÅS: Rånoffer gjorde motstånd – vilt slagsmål på buss

Passagerare gick emellan – misstänkt anhållen.

Erik Jullander i BT:s tv-studio tillsammans med kommunalråden Annette Carlson (M) och Ulf Olsson (S).

Borås

Erik Jullander: Jag vet mycket om mina kolleger – men inte vad de röstar på

”En seriös mediekritik tjänar alla på – såväl journalister som läsare och tittare”

Blodprovet kostar 160 kronor, och svar kommer inom en vecka.

Borås

Klart för antikroppstester i Borås: ”Många vill kunna resa”

Provtagningen i Knalleland öppnar på måndag – därför ska du testa dig.

Covid-19: Virusspridningen ökar – regionen diskuterar familjekarantän

Borås

Covid-19: Virusspridningen ökar – regionen diskuterar familjekarantän

Sjuhärad sticker ut: fördubbling från veckan innan