GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Orkar man en valrörelse som handlar om regeringsfrågan?

Tiden med stabila majoritetsregeringar är över. Partierna behöver acceptera det.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 12 juni 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Båda partiledarna verkar missnöjda över den politiska turbulensen som råder. Men verkar inte vara måna om att föregå som ett gott exempel själva.
Båda partiledarna verkar missnöjda över den politiska turbulensen som råder. Men verkar inte vara måna om att föregå som ett gott exempel själva.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så här kan ett land inte styras. Ständiga regeringskriser eller hot om regeringskriser i ett land som förlorat kontrollen, dundrade Ulf Kristersson (M) tidigare i veckan från talarstolen i den sista partiledardebatten före riksdagens sommarledighet.

Förra valet gav Socialdemokraterna ett ”extremt komplicerat” resultat, kontrade statsminister Magdalena Andersson (S) med. Och fortsatte sedan att tala om alla socialdemokratiska förslag som hade gått igenom om inte riksdagen var så trotsig och sade nej till allt jämt.

Men vad företrädarna för Sveriges två största partier talar om är ett resultat av hur väljarna har röstat. Det behöver partiledarna förhålla sig till – inte drömma om en tillvaro med 51 procent av väljarnas röster.

Samtidigt är det oppositionen som omvandlat riksdagens främsta vapen – misstroendeförklaringen – till ett politiskt instrument för att positionera sig själva och pressa andra partier, snarare än att utkräva ansvar av enskilda statsråd.

”Tycker man att valresultatet är komplicerat bör man nog ägna sig åt annat än politik.”

Av de 13 misstroendeomröstningar som ägt rum under modern tid har åtta varit de senaste 7 åren, enligt en genomgång av SvD (6/6). Merparten av dessa har initierats av Sverigedemokraterna. Men av opinionsmässiga skäl vågar inte Moderaterna och Kristdemokraterna annat än att haka på, vilket även ökar pressen på Liberalerna som måste visa att de har övergett januariavtalet.

Genom att spara på krutet till när det faktiskt är motiverat med en misstroendeförklaring kan högerblocket undvika den situation som Kristersson beskriver som problematisk. Men själva premissen – att minoritetsregeringar är bräckliga och därmed instabila för landet i sin helhet – är problematisk. Detta eftersom det förbiser det faktum att det är väljarna som röstat fram ett sådant resultat, och att en regering aldrig står över riksdagen.

Partiernas uppgift är att hantera situationen, allra helst behärska den på ett klokt sätt. Tycker man att valresultatet är komplicerat bör man nog ägna sig åt annat än politik.

Partiernas oförmåga att acceptera detta har också försatt svensk politik i ett sakpolitiskt dödläge. Det blev tydligt under onsdagens partiledardebatt i riksdagen där regeringsfrågan dominerade. Och om debatten ska ses som en försmak av den kommande valrörelsen – som av allt att döma ser ut att ha haft sin smygstart – lär även valet handla till stor del om detta.

De som förlorar på detta är först och främst medborgarna. Men även partiernas sakpolitik hamnar i skymundan och faktum är att det idag saknas tydliga reformförslag om vad partierna vill göra med landet. Och i de fall där ambitiösa programförklaringar finns, som till exempel Liberalernas "förortslyftet” där målet är att inga utanförskapsområden ska finnas år 2030, är det inte säkert att de tränger igenom mediebruset.

Missförstå mig inte, det politiska spelet är en del av partipolitiken. Att regeringsfrågan upptar stort utrymme kan vara bra av den anledningen att det vore att föredra om väljarna får reda på vilka partier som hör till vilket block före valdagen. Problemet är när det sker på bekostnad av sakpolitiken.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.