Karin Karlsbro: Orbáns brev till mig säger mycket om den politik han står för

Viktor Orbán är en mycket farlig man, både för Europa och för världen.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 26 juli 2022
Karin Karlsbro
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán tillhör den sällsynta skaran som svarar på breven som skickas från Bryssel.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán tillhör den sällsynta skaran som svarar på breven som skickas från Bryssel.Foto: Anna Szilagyi

Det var tryckt i glittrande guld, det ungerska statsvapnet och orden ”PRIME MINISTER”, med stora versaler på framsidan av kuvertet. Inne i det låg själva brevet, undertecknat av Viktor Orbán, personligen.

Vad hade fått den ungerske premiärministern att skriva personliga brev till ledamöter i Europaparlamentet? Det fanns en förklaring.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Jag tror inte att svenska riksdagsledamöter har som rutin att göra partiövergripande upprop och skicka brev hit och dit. Men det görs hela tiden i Bryssel. Det kan vara ett initiativ om att protestera mot eller manifestera en uppfattning om precis vad som helst. Uppmärksamma en fråga helt enkelt. Mottagaren kan vara någon inom EU:s makthierarki men lika gärna vara en premiärminister eller president.

Jag har själv både skrivit och skrivit under många brev tillsammans med kollegor. Det har handlat om att till exempel kräva frigivning och protestera mot den fruktansvärda situation som den dödsdömde svenske medborgaren och läkaren Ahmadreza Djalali befinner sig. Åtskilliga brev har handlat om frihet i Belarus. Att mottagarna svarar hör till de sällsynta undantagen.

”I sitt svar till oss får han det att framstå som om han är religionsfrihetens försvarare, när man i verkligheten låter kyrkans män slippa undan ansvar för sin roll i brott mot mänskligheten.”
Karin Karlsbro

Men Viktor Orbán tillhör denna sällsynta skara. I mitten av juni skrev jag och kollegor ett argt brev till den ungerska ledaren. Detta efter att Ungern hela våren motarbetat EU:s ansträngningar att sätta hårt mot hårt mot Ryssland efter att anfallskriget mot Ukraina inleddes. I brevet uttryckte vi stenhård kritik mot att den ungerska regeringen motarbetat EU:s gemensamma ansträngningar för att stoppa Putins vansinne och vi vände oss särskilt mot att Ungerns agerande i sista minuten ledde till att patriarken Kirill togs bort från senaste EU:s sanktionslista.

Det kyrkliga överhuvudet har ju varit en av Putins mest effektiva megafoner för lögner och krigshets, hårt kritiserad av självaste Påven.

Men Viktor Orbán verkar inte ens ta intryck av Vatikanen. I sitt svar till oss får han det att framstå som om han är religionsfrihetens försvarare, när man i verkligheten låter kyrkans män slippa undan ansvar för sin roll i brott mot mänskligheten.

Brevet ligger kvar på mitt skrivbord i Bryssel. Som en daglig påminnelse om att Viktor Orbán är en mycket farlig man, både för Europa och för världen.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.