unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Öppenhet – en effektiv kur i coronatider

Alla behöver koncentrera sig på att stoppa smittspridningen av coronaviruset. Därför är det särskilt illa, om än inte oväntat, att Kina nu ägnar sig åt att sprida desinformation om viruset och andra länders hantering.
Kinesisk polis är rikligt förekommande på gatorna i Peking. Här i samband med ett maratonlopp som hölls i huvudstaden i början av mars i år.
Kinesisk polis är rikligt förekommande på gatorna i Peking. Här i samband med ett maratonlopp som hölls i huvudstaden i början av mars i år.
Foto: Shuji Kajiyama
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

I rapporten Informationspandemi – desinformation i skuggan av coronakrisen (Frivärld 20/3) beskriver Frivärlds senior fellows Patrik Oksanen och Henrik Sundbom hur Kina försöker svartmåla bland annat Sverige. Detta genom exempelvis media som kontrolleras av kinesiska kommunistpartiet.

Bakgrunden till att Kinas kommunistparti i flera medier framställer Sverige som ett kollapsande extremliberalt samhälle är enkel att förstå. Coronaviruset började spridas i Kina i december, vilket först mörkades av partiet. Detta innebar att det dröjde lång tid innan smittskyddsåtgärder började vidtas, samt vårdpersonal och andra länder varnas. Nu har Kinas regim ett behov av att flytta uppmärksamheten från det egna misslyckandet, skriver Oksanen och Sundbom.

Visst är det så att Kinas extremt ingripande åtgärder för att så småningom förhindra smittspridning aldrig hade kunnat göras i öppna och demokratiska länder. Men det ska inte ses som en styrka att Kinas kommunistparti kunde ta igen sina inledande försök till mörkläggning genom att svetsa igen smittade personers ytterdörrar.

Sådana åtgärder hade aldrig behövts om Kina hade varit ett öppet land med en ansvarstagande demokratisk regering. Då hade fria informationsflöden gjort att viruslarmen spreds till fler. Då hade regeringen sett till att marknader med försäljning av levande vilda djur, som både nu och tidigare gett upphov till smittspridning, hade förbjudits permanent. Och om ett utbrott hade skett skulle ett demokratiskt land inte ha tystat och hotat läkaren som varslade om det. Men Kina har dessvärre ett kommunistparti som tillåter de populära men farliga marknaderna och mörkar de virusutbrott som följer.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Att resten av världen generellt har öppnare gränser som korsas av privatpersoner och personal har därefter snabbat på spridningen av coronaviruset. Men det är också denna öppenhet som nu bekämpar smittspridningen, och som sannolikt kommer att vara avgörande för att vi ska klara oss relativt väl ur det här.

Medan det offentliga, av delvis förklarliga skäl, behöver längre tid för att fatta beslut och göra beställningar visar sig privata företag vara snabba att ställa om. Lantmännens vodkafabrik i Lidköping är en av flera som börjat tillverka sprit för handdesinfektionsmedel. I bland annat Svenljunga har munskyddsfabriken ökat produktionen. När lastbilstillverkaren Scania permitterar personal skickas en del av dem till ett annat företag, Getinge, för att se till att fler respiratorer kan tillverkas och nå vården.

Företagens initiativ görs möjliga av globala varuflöden och marknader, men också av att produktion finns i Sverige. Öppenhet är en framgångsfaktor – före, under och efter virusutbrott.

Läs mer

Valrörelsen börjar med pengaregn

Ledare

Valrörelsen börjar med pengaregn

Rekordstor höstbudget med mest effekt först om ett år? Vad kan det bero på?

Bergsäterkullen kan få nya lägenheter: ”Inga mastodonthus”

Borås

Bergsäterkullen kan få nya lägenheter: ”Inga mastodonthus”

Ytterligare bygge på gång på Bergsäter.

Maskeratde ansikten behöver inget snyggfilter.

Kultur

Rebecka Åhlund: Jag blir chockad över hur risig jag ser ut utan filtret ”dramatic warm”

Ett litet barn stirrar på mig när jag står och väljer broccolibunt.

Lever sin barndomsdröm – i styrelserummet

Näringsliv

Lever sin barndomsdröm – i styrelserummet

”Hamnar vi på förstasidan på BT vill jag kunna stå för de beslut jag har varit med och fattat,”

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Kultur

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Vem som helst kan lägga upp sitt korta videoklipp och bli en viral succé.

Linh hade tre jobb samtidigt – nu har hon uppnått sin dröm

Familj

Linh hade tre jobb samtidigt – nu har hon uppnått sin dröm

Barnen sade att "mamma, om du vill måste du göra det här".