Önskas: efterträdare med blick även för Borås

Det är svårt att lägga av, konstaterade Göran Johansson vid måndagens presskonferens.
Ledare • Publicerad 29 september 2008
Göran Johansson
Göran JohanssonFoto: Scanpix

Dock närmar sig nu tidpunkten för när socialdemokraternas och Göteborgs starke man lämnar sitt uppdrag som ordförande för kommunstyrelsen. Hans senaste bud är att det blir någon gång runt årsskiftet.

Att tänka sig Göteborg utan Göran Johansson är nästan som att tänka sig Götaplatsen utan Poseidon. Han är en stark symbol för rikets andra stad och en röstmagnet även för borgerliga väljare. 29 procent av de göteborgare som röstade borgerligt i riksdagsvalet valde att ge socialdemokraterna, det vill säga Göran Johansson, sin röst i kommunalvalet.

Vem efterträdaren blir är inte klart och det är inte Borås som avgör. I Göteborg handlar spekulationerna mest om Annelie Hulthén.

Hon har gedigen erfarenhet och att hon är kvinna framhålls som en stor fördel. Inte minst eftersom Göran Johansson anklagas för att med manlig härskarteknik ha gett partiet en grabbig profil.

Fler kvinnor i toppolitiken är alltid välkomna. För Borås del är dock det avgörande att det blir någon som vänder blicken också utanför Göteborg.

Borås och Göteborg är beroende av varandra och ett ökat samarbete gynnar båda parter liksom framväxandet av en gemensam arbetsmarknadsregion.

I höstas bjöd Ulrik Nilsson in Göran Johansson och kommunstyrelsens vice ordförande Jan Hallberg (m) till en fotbollsmatch på Borås Arena. Enligt Johansson var det första gången som de två städerna pratade med varandra på 30 år.

Så första målsättningen får väl bli att den mötesfrekvensen ska överträffas när Johanssons efterträdare tar plats. Om det sedan hinner bli ett Göteborg–Borås-möte redan till sista hemmamatchen den 3 november (då möter Elfsborg Halmstad) må väl vara osagt. Och man måste ju inte gå på fotboll.

Har Annelie Hulthén sett Pinocchio?

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.