Omöjligt uppdrag?

Man förundras över hur tyst det var i bostadsfrågan under valrörelsen. Kommunminister Mats Odell (KD) behövde aldrig likt Tage Erlander sitta och svettas över vilket råd han skulle ge till ett ungt par i Stockholm som ville gifta sig och flytta ihop.
Ledare • Publicerad 20 oktober 2010
Det har byggts för lite i Sverige under de senaste 20 åren. Bostadsbristen är slående, särskilt i storstäderna. Mer marknadsmässiga hyror och mindre snedvridande subventioner skulle ge fler bostäder.
Det har byggts för lite i Sverige under de senaste 20 åren. Bostadsbristen är slående, särskilt i storstäderna. Mer marknadsmässiga hyror och mindre snedvridande subventioner skulle ge fler bostäder.Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Den socialdemokratiske statsministern fick frågan i direktsänd television, året var 1966. Erlander fick krypa till korset och medge att valet stod mellan att ställa sig i bostadskö i tio år eller flytta från Stockholm. Idag är måhända valmöjligheterna större, åtminstone för den som har ett arbete, men bostadsbristen verkar vara ett bestående problem. Bostadsköerna i Stockholm och Göteborg är fortfarande orimligt långa.

Det saknas med andra ord inte utmaningar för den nytillträdde bostadsministern Stefan Attefall (KD). Under företrädaren Mats Odell genomfördes vissa förändringar i riktning mot en bättre fungerande bostadsmarknad. Allmännyttan fick släppa något på sin hyresnormerande roll och det blev lönsammare att hyra ut i andra hand.

Införandet av ägarlägenheter var också det ett viktigt steg på vägen mot en mer marknadsanpassad bostadsmarknad. Ägarlägenheterna skapar möjligheter till en flexiblare hyressättning, men den har dessvärre inte fått något större genomslag.

Det är dock svårt för vilken regering som helst att förändra ett system som under decenniernas gång har blivit så subventionerat och genomreglerat, ja närmast planekonomiskt. Att lova väljarna helt nya spelregler för bostadsmarknadens parter är detsamma som att inge falska förhoppningar. Regeringen kan alltså vara glad att den slapp en omfattande debatt om bostadsbrist och hemlöshet.

Stefan Attefall klargör också i en intervju i Göteborgs-Posten (19/10) att det inte finns några snabba lösningar. Han lyfter dock fram avtalet mellan fastighetsägare, kommunala bostadsbolag och Hyresgästföreningen om ett nytt hyressättningssystem som en god utgångspunkt.

Och självfallet är det bra att marknadens parter är överens om en reform som i slutändan leder till att det byggs fler bostäder.

Förhoppningsvis vågar den nye ministern även utmana trögheten inom bostadssektorn och gå längre än sin företrädare. Varför inte slopa beskattningen på uthyrning av del av bostad helt och hållet, sänka fastighetsskatten och ta krafttag mot regeldjungeln?

Det är ju ingen naturlag att Sverige ska tillhöra EU-botten i andelen nybyggda bostäder. Det måste gå att få fart på byggande och investeringar. Det är dags för Attefall att börja jobba.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.