GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Omikrons framfart hade kunnat begränsas

De restriktioner som införs nu borde ha kommit före jul.
Ledare • Publicerad 10 januari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Socialminister Lena Hallengren (S) presenterade nya restriktioner under måndagens pressträff, där även statsminister Magdalena Andersson (S) samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell deltog.
Socialminister Lena Hallengren (S) presenterade nya restriktioner under måndagens pressträff, där även statsminister Magdalena Andersson (S) samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell deltog.Foto: Marko Säävälä / TT

”Det går väldigt fort just nu, och vi behöver få ner den smittspridningen.” Så beskrev socialminister Lena Hallengren (S) pandemiläget under måndagens presskonferens. Där presenterade regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen nya restriktioner som börjar gälla på onsdag.

Dessa innehåller uppmaningar om att begränsa våra nära kontakter inomhus, att jobba hemifrån och att restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast kl 23. Åtgärderna är nödvändiga med tanke på den snabba spridning av omikronvarianten av coronaviruset som sker.

”Det går inte att komma ifrån att något med pandemihanteringen skaver.”

Det stämmer visserligen att omikron för många ger ett mildare sjukdomsförlopp än föregångaren delta. Men med tanke på hur lätt den nya virusvarianten smittar blir det totalt sett trots allt många som behöver sjukhusvård.

Det är väl känt att en majoritet av covidpatienterna på iva är ovaccinerade eller inte fullvaccinerade. Därför gör myndigheterna rätt i att fortsätta mana ovaccinerade att ta sina första sprutor, och dubbelvaccinerade att tacka ja till den tredje sprutan så fort denna erbjuds.

Men det går inte att komma ifrån att något med pandemihanteringen skaver. Under julhelgerna fick vi umgås ungefär som vanligt. När regeringen och FHM presenterade nya, relativt milda restriktioner före jul fick de frågan om dessa var tillräckliga. Svaret blev att de bedömdes vara det. Detta alltså trots att omikrons aggressiva framfart redan då var känd. Nu, när smittspridningen sker lavinartat och den redan hårt belastade sjukvården får ytterligare patienter att ta hand om, kommer nya råd och rekommendationer.

De borde ha införts för flera veckor sedan.

Kajsa KettilSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.