Omdöme - modern bristvara
Det finns mycket man kan oroa sig för när man är sjuk. Men något man som patient definitivt borde slippa ägna minsta tanke är att vårdpersonalen lägger ut kränkande beskrivningar av en på Facebook.
Ändå var det just vad som drabbade en patient på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjuksköterskan som ägnade sig åt de nedsättande skriverierna har fått en varning och är enligt vad områdeschef Per Karlsson uppger till SR P4 Göteborg ledsen och ångerköpt.
Ett naturligt sätt att reagera, kan man tycka. Men det är svårt att säga samma sak om reaktionen från fackets sida. Ty enligt SR säger Hannaleena Lauri på Vårdförbundet att ”sjukhuset än så länge inte tagit sitt ansvar för att förklara vad som är okej att skriva och inte”.
Hade det, med andra ord, bara funnits tydliga instruktioner om att Facebook inte är undantaget från reglerna om sekretess hade det hela inte behövt ske.
Det är att förminska den enskildes ansvar och omdöme. Ändå är det ett svar som går i samma spår som när Seko försvarade konduktören som slängde av den elvaåriga flickan från tåget i Kumla i somras.
Flickan kunde inte visa en giltig biljett (den hade hennes storasyster som just då var på toaletten). Enligt SJ fanns en policy för hur personalen ska agera vid liknande händelser och hade konduktören följt den hade flickan fått stanna på tåget.
Ett påstående som Seko bestred och hävdade att det var en efterhandskonstruktion. Det existerade enligt dem inget sådant dokument, alltså borde ingen skugga falla på konduktören som bara gjorde sitt jobb, var resonemanget.
Facket ska stå på medlemmarnas sida. Tydliga regler och en aktiv diskussion är alltid eftersträvansvärt.
Men när det efterfrågas instruktioner för lämpligt agerande i varje upptänklig situation hamnar man i helt absurda lägen, med en argumentation som riskerar att spåra ur totalt.
Omdöme är på väg att bli en bristvara på alldeles för många ställen.
Ledarredaktionen