Annons

Ohållbart villkora vård

I alliansen verkar det finnas en lätt beröringskräck i frågan om vård till så kallade papperslösa, det vill säga personer som fått avslag på asylansökan och sådana som inte har anmält sig till myndigheterna, men som fortfarande finns kvar i landet.
Ledare • Publicerad 4 november 2008

Vårens ”Lag om hälso- och sjukvård åt asylsökande” innehöll inga regler om papperslösa och den oenighet som då gjorde att frågan lämnades åt sidan kvarstår. Kd och fp vill att papperslösa ska ha rätt till gratis akutvård medan moderaterna och centern är emot. Istället för att ta ett beslut i frågan har en utredare fått i uppdrag att harmonisera kommunallagen, sjukvårdslagen och asyllagstiftningen.

Det kan låta vettigt, men den nuvarande situationen är ohållbar. Det kan inte vara rätt att regering och riksdag avhänder sig ansvaret och sänder vårdfrågan vidare ner till landstingen och till enstaka läkare. Sjukvårdspersonal ska vårda, inte tvingas till etiska ställningstaganden på grund av en otidsenlig lagstiftning. Som Ekot kunde rapportera i dag ger nio av 21 landsting gratis vård redan idag. Detta ger upphov till en godtycklighet som i sig är skäl nog att skynda på en lagstiftning.

Annons

De som argumenterar mot att papperslösa ska få vård brukar anföra att papperslösa vistas i Sverige olagligt. Att det inte bör uppmuntras att personer med ett avvisningsbeslut håller sig kvar i landet. Att det dessutom finns en risk att det utvecklas ett parallellt samhälle vid sidan av välfärdsstaten om papperslösa får samma rätt till vård och skolgång.

Men mot detta står läkaretiken, skyldigheten att ta hand om dem som söker vård, och strävan efter ett medmänskligt samhälle. Det väger tyngre. Att forskningen dessutom visar att gratis vård inte torde ha någon större inverkan på om en person väljer att stanna i landet och det inte rör sig om särskilt stora kostnader för landstingen är förvisso inget tyngre argument men kan vara bra att veta för att ha bilden klar för sig.

Ibland anklagas alliansregeringen med orätt för att driva en hård och kall politik. Om den inte snart ändrar sig i frågan om de papperslösa finns det skäl att delvis stämma in i den kritiken.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons