Hermansson: Ödesval för Carlssons efterträdare

Ledare Artikeln publicerades
Hur ska det gå för nästa s-kommunalråd på posten? Två kvinnor, Lena Palmén och Malin Carlsson, har tvingats bort från uppdraget.
Foto: Jan Pettersson
Hur ska det gå för nästa s-kommunalråd på posten? Två kvinnor, Lena Palmén och Malin Carlsson, har tvingats bort från uppdraget.

Vilka lutar sig Malin Carlssons efterträdare som kommunalråd på i partiet? De som står bakom de ”manliga maktstrukturerna” eller de som vill göra upp med den osunda kulturen?

De ovan citerade värdeomdömet är hämtat ur Malin Carlssons kommentar till sin avgång. Det finns naturligtvis en portion personlig bitterhet bakom orden. Men efter vad BT under snart ett år har kunnat avslöja i ett stort antal artiklar, så har Carlssons omdöme fog för sig. Dessutom har inte minst den växande konflikten med den fackliga delen av arbetarrörelsen visat, att det trots alla avslöjanden, krisgrupper och utredningar finns de inom S i Borås som inte vill ge upp sin makt och sina positioner. Den osunda partikulturen får därför leva vidare och det som uppdagats ska till varje pris förringas eller bortförklaras.

Som BT:s chefredaktör Stefan Eklund visade på ledarsidan i söndags, råder det fortfarande en utbredd förnekelsekultur där allt ont som drabbat partiet skylls på media.

Detta ska tas för vad det är – en reaktionär grundhållning där hanteringen av Malin Carlsson fogas in i ett större och på samma gång mörkare sammanhang. Förstår inte Socialdemokraterna i Borås allvaret i sin vägran att medge att de själva bär ansvaret för att ” vi har ett jobbigt år bakom oss”, som arbetarkommunens nyvalde ordförande Sead Omerovic hävdar i en skriftlig kommentar till BT.

Nog borde det väl finnas lite starkare känslor inför allt det som har avslöjats än att bara tycka synd om sig själva?

Låt vara att Omerovic skriver att det finns ett ”pågående förändringsarbete internt som har högsta prioritet”. Det är välkommet – om det stämmer.

Här är partiet svaret skyldigt.

Borås stad får nu ett nytt kommunalråd som ska svara för äldreomsorgen inför kommunstyrelsen. Skiftet äger rum i skuggan av coronavirusets framfart. Den tillfälliga efterträdaren Rose-Marie Liljenby Andersson är partiveteran och har erfarenhet av sakområdet. Förhoppningsvis väljer hon att agera med det sistnämnda för ögonen.

Svaret på frågan om Liljenby Andersson har spelat någon roll i den interna process som först såg till att Lena Palmén drevs bort från jobbet och nu Malin Carlsson är inte oviktigt för det fortsatta förtroendet. Men ytterst är det den som sedan tar över som ställs inför det svåra valet:

Vilket parti kommer hen att företräda – det med ”manliga maktstrukturer” eller det som vill göra upp med sådana?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.