Och när blir det misstroendeomröstning om Carlsson (S)?

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Per Carlsson är arbetarekommuns ordförande.
Foto: Anders Robertsson
Per Carlsson är arbetarekommuns ordförande.

Falska insändare borde inte ingå i en arbetarekommuns ordförandes arsenal. Rimligen vet Per Carlsson bättre än att utge sig för att vara någon han inte är.

”Fake News”? Nej, inte alls. Per Carlsson fastnade i svepet när BT stoppade flera falska insändare om krisen inom Socialdemokraterna. Undertecknad med ett kvinnligt förnamn manade hans text till lugn i partiet.

”Det är inget jag är stolt över”, blev hans kommentar till BT:s reporter Erik Jullander, men först efter en natts betänketid. I och för sig är det senare begripligt; för Carlsson står mycket på spel. Han är arbetarekommunens ordförande, ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och ordförande i grundskolenämnden. Så nog hade han hellre velat tala om de goda resultat som landets 15-åringar uppvisar i den senaste Pisa-mätningen (läs mer i torsdagens BT) än att tvingas medge ett tilltag som han säger sig ”ångra djupt”.

Ånger och erkännande av skuld är inslag på vägen till omvändelse. Men nu handlar det om politik – och då är nåden villkorad. Är det önskvärt att S låter sig representeras av en man som inte är beredd att öppet stå för sina åsikter och avsikter? Eller är den sortens beteende både ursäktligt och välsignat när partiet befinner sig i kris?

I en sak har Carlsson delvis rätt: Han kan låta sitt öde avgöras av partiets medlemmar. Men ytterst är det ändå han själv som måste visa boråsarna vad han går för.

Att gömma sig bakom andras beslut är knappast bättre än att underteckna sina åsikter med en annans namn.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.