Johanna Grönbäck: Och än har inte tåget gått
För inte så många år och en evighet sedan var det engelska bandet Mumford and sons i Sverige. De är den typen av band som är precis så kända att alla har hört dem, men precis så alternativa att också den något snobbigare musikkonsumenten kan lyssna på dem, åtminstone utan att högljutt behöva beklaga sig över kommersialiseringen.
Johanna Grönbäck
är statsvetare och kommunikationschef på Ratio.
Men tillbaka till saken (som snart ska föra oss till den egentliga saken). När bandet under en turné skulle ha en spelning i Stockholm var biljetterna hett eftertraktade. Biljettsläppet var planerat till en synnerligen grå vardag och en morgon som så småningom också övergick till arbetstid. Att få biljetter krävde sitt sittfläsk. Hemsidan som sålde dem krånglade lite, men efter kanske en dryg timme kunde de som köat online ändå få några biljetter. Triumferande gick det att vifta med inte särdeles viftbara e-biljetter som så småningom skulle välkomna en in till den arena där man någon kilometer bort kunde se prickar som sjöng fint.
”Det var mycket större tryck än vi räknat med”, sade inte alls biljettförsäljarna då. Det var inte heller så att biljettpriserna höjdes under tiden man satt i kö. Eller att hemsidan slutade fungera.
Med andra ord var det inte alls som när SJ släppte årets julbiljetter. ”Ett oväntat fel”, gick att läsa när man tänkt tanken att få njuta av Ulricehamns uppförsbackar till jul. ”Oväntat” – som om SJ inte alls kunnat förutspå att tusentals vill tillbringa julen med släkt och familj, och säkra resan dit i tid.
”Andra vittnade om tredubblering av priser under tiden de försökte boka.”Johanna Grönbäck
Biljetterna släpptes vid midnatt. En vän gav upp vid 01. En annan ryktades ha fått biljetter vid 03. De som skulle resa mellan två flygplatsorter sneglade åt andra håll. Själv började jag vid 07-tiden. Ibland kunde jag se priser, oftast inte. Ibland kunde jag klicka på en resa och nästan boka för att sedan läsa att resan inte längre fanns tillgänglig till angiven summa. Andra vittnade om tredubblering av priser under tiden de försökte boka.
När SJ svarade på kritiken berättade de om sin prismodell, att priserna ökar i takt med att folk köper biljetter: ”Syftet är att den som kan ha god framförhållning ska kunna köpa en billig resa, men även den som vill åka samma dag ska kunna åka”. SJ meddelar att de förstår frustrationen när allt hände på samma dag och under loppet av några timmar.
Någon gång gick det inte att önska plats, vilket vi kan kalla vanskligt för exempelvis hundägaren som vill få plats i djurkupén. Arbetsdagen gick, sneglandet mot sj.se likaså.
SJ är inte ensamt ansvariga för dramat. Trafikverket dröjde med att lägga sitt schema för julen, vilket påverkade den gamle vännen.
”Vi tar lärdomar av det här”, sade SJ. Om det bara fanns något annat att ta lärdom av, såsom andra biljettförsäljare eller tidigare erfarenheter. Vi kunder? Vi sade ingenting, vi bara klickade. Och klickade. Och pungar väl ut, till slut.