Annons

Obligatoriet strider mot frihetstanken

Få av regeringens förslag har sågats från så skilda instanser som det om obligatorisk a-kassa.
Ledare • Publicerad 16 maj 2008

För hur ofta händer det att Företagarna, Svenskt Näringsliv, LO och socialdemokraterna hamnar på samma sida, om än med olika argument.

Tanken bakom den obligatoriska a-kassan är att alla skall vara med och betala till ett system som väldigt många utnyttjar vid en eller annan tidpunkt i livet. Alliansen lade faktiskt fram förslaget redan före valet. Den strida ström medlemmar som lämnat a-kassorna efter de höjda avgifterna har gjort det än mer motiverat, åtminstone enligt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Annons

Enligt utredaren Sören Öman ska alla med en årsinkomst på över 110.700 kronor skall ha en arbetslöshetsförsäkring. Avgiften sätts till 433 kronor/månad vilket motsvarar dagens högsta a-kasse avgift. Idag skulle drygt 500.000 personer omfattas av reformen. Effekten skulle troligtvis bli att de som lämnat a-kassorna sedan avgiftshöjningarna i januari 2007 tvingas tillbaka.

Hur regeringen förenar detta agerande med frihetstanken och att personer skall ha makten över den egna vardagen är svårt att förstå. Att Myndigheten för arbetslöshetsförsäkringsavgift dessutom tillkommer rimmar även det illa med borgerlig politik. På regeringens agenda står ju att antalet myndigheter skall bli färre.

Det är dessutom svårt att tänka sig sämre reklam för regeringen än en årlig tvångsskatt på drygt 5.000 kronor under en valrörelse.

Det verkar som regeringen genom denna reform försöker reparera a-kassornas kraftiga tapp. Men genom att göra det misstror man individens förmåga att utifrån sin livssituation göra sina egna val. Inte heller plockas det några popularitetspoäng hos småföretagarna där regeringens förtroende redan är ansatt. Denna växande och viktiga grupp för svensk ekonomi kommer inte ens få del av utbetalningarna.

Hellre fly än illa fäkta! Varken statsminister Reinfeldt, finansminister Anders Borg eller Littorin verkar vara särskilt entusiastiska över den obligatoriska a-kassan. Så varför inte lyssna till den kritik som remissinstanserna med all säkerhet kommer att leverera och retirera.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons