GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Obegripligt hur elstödet hanteras av både regering och opposition

Att Socialdemokraterna gynnas i sin nya oppositionsroll betyder inte att de väljer rätt strider.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 30 november 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Energi-och näringsminister Ebba Busch (KD) och äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) under pressträff om högkostnadsskydd för höga elpriser.
Energi-och näringsminister Ebba Busch (KD) och äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) under pressträff om högkostnadsskydd för höga elpriser.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Av alla ingångar som Socialdemokraterna hade att välja på valde de den enklaste: Att kritisera regeringen för att högkostnadsskyddet för elpriserna inte finns på plats före jul som utlovat. På onsdagsmorgonen meddelade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) att elstödet kommer börja betalas ut i februari 2023, om inget oförutsägbart händer.

Det här betalar inte människors elräkningar i jul, dundrade Magdalena Andersson (S) efteråt. Till DN (30/11) sa hon sedan att Ulf Kristersson ”ljög hela svenska folket rakt upp i ansiktet”.

Socialdemokraters omsorg för borgerliga vallöften är smickrande, men inte särskilt trovärdig. Tvärtom visar det hur den inslagna vägen med stödpaket har förruttnat svensk politik. Plötsligt är alla överens om att omfattande stödpaket till hushåll och företag är rätt väg att gå. De kritiska frågorna, som till exempel hur lämpliga sådana paket är med tanke på inflationen, har uteblivit. I stället har den kritiken framförts av nationalekonomer. Inte heller frågar sig politiker hur träffsäkert elstödet är med tanke på att det i en färsk granskning av Expressen (26/11) framgår att några av Sveriges rikaste hör till de som kommer få mest pengar.

Därmed inte sagt att regeringens agerande är felfritt. De har skjutit sig själva i foten genom att i valrörelsen sätta första november som datum för när elstödet ska vara på plats. Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron har liknat det hela vid en shoppingrunda där räkningen kommer först nu, ”om inte i kronor så i trovärdighet”.

Han har rätt. Det i kombination med att den utlovade sänkningen på drivmedelpriset landade på futtiga 40 ören för diesel är knappast ett styrkebesked för regeringen och lämnar ett öppet mål för oppositionen. Men problemet är inte att regeringens vallöften uteblivit, vilket Socialdemokraterna verkar anse. Utan att de borgerliga partierna agerade så huvudlöst under valrörelsen när de utlovade det ena generösa paketet efter det andra.

”Men oppositionens kritik är undermålig och klingar rentav falskt i många avseenden.”

Det har visat sig vara svårt att leverera denna politik. På den punkten förtjänar regeringen kritik. Men oppositionens kritik är undermålig och klingar rentav falskt i många avseenden.

Det har dock inte straffat Socialdemokraterna i opinionen trots att partiet vantrivs i oppositionsrollen. Enligt DN/Ipsos novembermätning som kom på tisdagen klättrade S med nästan fyra procentenheter sedan valet, till 34 procent vilket är det högsta stödet för partiet sedan 2015. Det betyder inte att S väljer rätt strider. Att varken regering eller opposition håller högre nivå förlorar svenska folket på.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.