Annons

Anela Murguz: Obegripligt beslut av regeringen

Att hemlighålla vem som får mest elprisstöd är fel väg att gå.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 13 januari 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under en pressträff tidigare i veckan.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under en pressträff tidigare i veckan.Foto: Janerik Henriksson /TT

En granskning som Expressen gjorde i höstas visade att några av Sveriges rikaste hör till de som skulle få mest pengar i elprisstöd. Detta trots att tanken med elprisstödet är att avlasta hushåll som oroar sig över de skenande elräkningarna. Det gör rimligtvis inte de miljardärer och fotbollsspelare som hade fått ett saftigt stöd.

En liknande granskning hade varit svår att göra om regeringen går vidare med förslaget att sekretessbelägga uppgifter om vilka som får ta del av elprisstödet och hur mycket. Något som energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) meddelade i måndags att man tänker göra. På presskonferensen presenterade hon även ett nytt elprisstöd för perioden november-december som denna gång omfattar hela Sverige.

Annons

Förslaget att sekretessbelägga dessa uppgifter är tänkt att träda i kraft den 1 februari – lagom till när de första utbetalningarna av det omstridda elprisstödet väntas ske.

Beskedet framstår som än mer obegripligt om man tar Lagrådets invändningar i beaktande. I ett yttrande om förslaget som kom i mellandagarna passade Lagrådet på att påminna om att allmänna handlingar utgör en av hörnstenarna i den svenska demokratin, och att det inte finns något fristående sekretessintresse i det här fallet.

Dessutom påpekade bland annat Justitiekanslern och Journalistförbundet i sina remissvar att uppgifter om exempelvis elförbrukning inte är av sådan känslig art att det övertrumfar insynen. Och som också lyftes fram av Lagrådet är det redan möjligt att begära ut uppgifter om personers elförbrukning, förutsatt att det gäller ett kommunalt elnätsföretag.

Men trots den skarpa kritiken väljer alltså regeringen att gå vidare med förslaget. Det är synd med tanke på att det redan finns en del som talar för att elprisstödet är utformat på ett ineffektivt sätt. Bäst vore om politiker insåg att de inte kan kompensera hushåll för prisökningar, men eftersom man håller fast vid elprisstödet är det viktigt att det går till de som är i störst behov av det. Särskilt med tanke på det rådande ekonomiska läget, med stigande inflation bland annat.

”Målet med elprisstödet borde inte heller vara att uppmuntra och upprätthålla överflödig elkonsumtion.”

Förutom att inflationen riskerar att späs på om de som redan har gott om pengar får ut mest i elprisstöd är det också en skev prioritering, med tanke på att regeringens mantra har varit att man vill göra livet enklare för gemene svensk. Det får inte gemene svensk om stödet går till grupper som i grunden inte behöver dessa bidrag. Målet med elprisstödet borde inte heller vara att uppmuntra och upprätthålla överflödig elkonsumtion, utan att underlätta för de människor vars grundförutsättningar blivit betydligt svårare under den ekonomiska krisen.

Det enskilt största bekymret med regeringens besked är att elprisstödets effektivitet och utformning blir svår att utvärdera om det inte går att ta del av vilka som får ta del av stödet och vilka summor det rör sig om. Gör om, gör rätt.

Annons
Annons
Annons
Annons