Obamas svåra seger

Man ska vara försiktig med att använda ord som historiskt om politiska beslut. Det som i stunden kan te sig stort kan i efterhand visa sig inte ha den stora betydelse som verkade så självklar.
Ledare • Publicerad 23 mars 2010

Ändå är det svårt att hitta något annat ord för att beskriva det faktum att kongressens representanthus till sist röstade igenom Barack Obamas förslag till sjukvårdsreform.

Presidenten som valdes för att han ville ha "change" har nu också visat att han har förmåga att inte bara tala medryckande om det utan att också genomföra det i praktisk politik. Där många före honom försökt har han nu lyckats – det är historiskt.

Men medan det nu strömmar in gratulationer från länder där man likt Sverige har svårt att förstå motståndet mot att fler ska omfattas av sjukförsäkring, kan Obama inte räkna med samma oförbehållsamma stöd från de amerikanska väljarna.

"Det här var det ögonblick då Amerika definitivt tog vägen mot socialism", sade den konservative TV-värden Sean Hannity på Fox News Channel i en analys. Och även om den kanalen kan sägas stå för ett snävt och speciellt perspektiv, vittnar det ändå om hur det som i Sverige uppfattas som normal anständighet – att sjukvården ska vara tillgänglig för alla – i USA kan skällas för socialism.

Därför var dagen efter beslutet också en dag inte endast med spekulationer om vad reformen kommer att kosta, utan hur högt det politiska priset blir för Obama. Republikanerna har stora förhoppningar om att beslutet kommer att ge dem möjlighet till framgångar i höstens kongressval.

Där omvärlden applåderar steg mot rättvisa och förbättring ser motståndarna byråkrati och skattehöjningar. Ord med vilka det är lätta att skrämma många amerikanska väljare.

De amerikanska väljarna bryr sig nog föga om applåderna från omvärlden. Men också i ett land där rädslan för statlig inblandning är stor, bör rimligen idén med sjukvård för fler kunna vinna acceptans. Frivillighet må vara ett honnörsord och ibland kan det vara rätt väg. Men det är inte frivilligt att bli sjuk, ens i ett land som hyllar individens kraft och förmåga.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.