GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Nyttig påminnelse från Kiev

När ett land i krig skänker mat till ännu bättre behövande borde omvärlden bli inspirerad.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 28 november 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Volodymyr Zelenskyj lovar att skicka spannmål till svältdrabbade länder.
Volodymyr Zelenskyj lovar att skicka spannmål till svältdrabbade länder.Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Strax efter krigsutbrottet hukade sig den ukrainska ledningen. En skakad president Volodomyr Zelenskyj talade till omvärlden på videolänk från hemlig ort, och EU-politiker spekulerade om det kunde vara det sista de skulle få höra från presidenten vars land just hade invaderats av Ryssland.

Det var det lyckligtvis inte. Vi har vant oss vid att se den före detta skådespelaren Zelenskyj ledigt klädd i sitt signaturplagg – militärgrön t-shirt – uppmana till mer stöd för att mota bort den ryska krigsmaskinen.

Mycket hjälp har också kommit, om än inte i den omfattning som behövs. Men den har varit tillräcklig för att bidra till att det nu är ryska soldater som flyr och ukrainare som kan räta på sina ryggar.

Med Cherson och mycket av det nationella självförtroendet återerövrat nöjer sig Ukraina inte med att fokusera på att vinna kriget, utan även på att hjälpa andra i nöd. Det borde inspirera. I helgen som gick arrangerades ett internationellt möte i Kiev med temat livsmedelssäkerhet och jordbruksexport. Där lovade Ukrainas president att skicka minst 60 fartyg lastade med spannmål till länder som hotas att drabbas av svält och torka. Hit hör exempelvis Jemen, Sudan och Etiopien.

Detta alltså samtidigt som det ukrainska folket lever med återkommande flyglarm, strömavbrott och en ovisshet om hur de kommande livsmedelsleveranserna ser ut.

Naturligtvis är Zelenskyj och hans medarbetare medvetna om att löftet ger goodwill till landet, vilket i sin tur kan vara värdefullt när han själv ber om främst militärt stöd. Men mycket tyder på att det är en del av den ukrainska mentaliteten att ge när man kan. Historien har visat ukrainarna att tillgången på mat inte kan tas för given, en känsla som finns nedärvd i nationens dna.

”Med Cherson och mycket av det nationella självförtroendet återerövrat nöjer sig Ukraina inte med att fokusera på att vinna kriget, utan även på att hjälpa andra i nöd.”

I en krönika funderar Sveriges Radios Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti på om detta kan ha bidragit till att de har klarat månad efter månad av osäkra matleveranser. I varje bostad finns det burkar med syrade grönsaker och annat med lång hållbarhet, och trots kriget sätter människor enligt El-Shanti stort värde på och stolthet i att kunna bjuda även utländska journalister på något att äta.

Det är en fin inställning. Däremot betyder det inte att alla överallt ska ha exakt lika mycket hela tiden. I ett välfungerande samhälle i fredstid är det sunt att exempelvis uppoffringar i form av hårt arbete lönar sig ekonomiskt. Utan incitament blir vi alla fattigare. Men vid händelser som ingen oskyldig kan lastas för – som krig och naturkatastrofer – gäller rimligtvis andra regler.

När en president som leder ett invaderat land planerar att exportera mat till länder som är hårt drabbade av torka, då bör det ge utslag på den moraliska kompassen hos rika länders ledare: Gör vad som krävs för att få slut på kriget. Se till att människor varken dör av bomber eller svält.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.