Annons

Nya löften sätter färg på relationen

Att förnya äktenskapslöften har blivit en trend i Sverige, sägs det. Inspirerade av USA väljer allt fler par att vid en ceremoni bekräfta sin relation, att minnas varför de håller ihop.
Ledare • Publicerad 20 mars 2010
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Foto: 

Att förnya äktenskapslöften har blivit en trend i Sverige, sägs det. Inspirerade av USA väljer allt fler par att vid en ceremoni bekräfta sin relation, att minnas varför de håller ihop.

Det handlar mer om känslor än om juridik , förklarar ett företag som erbjuder paketresor till Karibien med så kallade Beach blessings på stranden.

Annons

Så exotisk var inte inramningen när alliansens partisekreterare bjöd in till presskonferens på ett kafé i ett vintertrött Stockholm i måndags.

Men tanken var ändå att de berörda skulle bekräfta sin trohet till varandra inför den församlade pressen.

Namnbyte blir det också. Allians för Sverige blir nu kort och gott Alliansen och sägs därmed markera något mer beständigt. Nu är man familj på riktigt. Och istället för ringar manifesterades nystarten med en ny logotyp.

I bloggvärlden fnissas och dissas det . Denna tokroliga skapelse, orange förstås, väcker känslor. Lars Hall, som vann Guldägg 1994 för Centerpartiets numera bortglömda kampanj, säger till Resumé: "Jag har sett mycket skit men det här tar priset." Alliansen kan förlora valet på den här logotypen, enligt hans bedömning.

Tuff start för dem som vill visa världen, eller åtminstone de svenska väljarna, att de känner ökad tillit till varandra.

Själv blir jag mest förvirrad över att bokstäverna står staplade på varandra, vilket säkert tyder på att jag är rigid i mitt tänkande eller tillhör fel målgrupp.

Men intressantare är vad som inte sägs när betygen viner i luften. Ty bland alla kommentarer om bokstävernas placering, färg och form finns inte någon som på allvar ifrågasätter syftet – att visa att de fyra skall närmare varandra.

Ingen som ropar: Sakta i backarna, borde ni inte tänka efter lite till!?

Ingen av de inblandade som avkräver de andra garantier av ena eller andra slaget innan de vågar gå vidare. Som vill hålla utvärderingsseminarium och väga för och emot innan de helhjärtat satsar.

Men att alliansen är självklar innebär inte att allt går som på räls. Förra veckan gick fyra ledamöter mot allianslinjen i omröstningen om Turkiet. I juni drar det ihop sig till en votering där man kan lida ett nederlag igen.

Annons

Energiöverenskommelsen ska upp i kammaren och två centerpartister och den politiske vilden Göran Thingwall har redan sagt att de röstar nej. Därmed kan det hela sägas hänga på den ännu tveksamme Sven Bergström.

Han gick en gång med i Centern därför att partiet var mot kärnkraft. Numera är den inställningen nedtonad, för att uttrycka sig diplomatiskt. För sin pragmatiska inställning att istället för att säga blint nej till kärnkraft fokusera på att bereda väg för annan energi har Centern fått beröm från många av alliansens vänner. Andra morrar om att Maud Olofsson blivit förblindad av sin hängivenhet för alliansen, att hon låtit sig förledas av Reinfeldt.

Det skulle vara ett nederlag för alliansen om det blev nej i riksdagen, det ska man inte hymla med. Det är en sakligt och symboliskt viktig fråga. Det är angeläget att komma till beslut om förutsättningarna för Sveriges framtida energiförsörjning.

Dessutom, att först presentera en historisk överenskommelse och sedan kanske inte lyckas baxa den genom riksdagen – det är ju inte precis något som kan sättas på pluskontot för regeringsduglighet.

Men skakar det alliansen i dess grundvalar? Öppnar det för diskussioner om det verkligen är mödan värt att hålla ihop? Om alliansbygget är stabilt nog för en mandatperiod till?

Nej, det känns konstigt att ens ställa frågan, låter som ett eko från en svunnen tid av borgerliga uppslitande bråk.

Det handlar den här gången förvisso om ett litet antal riksdagsledamöter. Men alliansen har ändå kommit dithän att den pallar rejäla smällar, utan att partierna genast tittar på varandra och osäkert undrar hur det nu ska gå med den gemensamma framtiden.

Också sådana självklara saker kan vara värda att notera, när man tycker att det är svårt att hålla gnistan levande i den politiska vardagslunken.

Till sist

Vart femte lamm får aldrig komma ut , rapporterade Ekot upprört i stora rubriker i går. Påminner om resultat av en undersökning som DN skrev om i tisdags: "Bara 42 procent säger att de kan komma ut när de själva vill." Den rapporten fick dock inte så stor uppmärksamhet. Den handlade för övrigt om äldre människor.

Annons

Jag ser att könsgapet , detta att Moderaterna har så många fler manliga än kvinnliga väljare, ska åtgärdas genom särskild kampanj. Så nu väntar vi bara på att de rödgröna i jämställdhetens namn ska ta itu med sitt könsgap – för mäns och kvinnors röster är väl lika mycket värda? En kampanj för att få de medelålders männen att välja grönt, kanske? Syns Maria Wetterstrand för mycket på Peter Erikssons bekostnad?

Dagen efter att Anna Bergendahl vann Melodifestivalen med This is My Life fick hon frågan vem som är bästa svensk? "Maria Wetterstrand" blev svaret. Förstås.

Katarina Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons