Annons

Anela Murguz: Nu sitter S i ett värre klister

Därför är turerna i Botkyrka värre än regeringens ålskandal.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 13 februari 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Magdalena Andersson (S) anländer tillsammans med partisekreterare Tobias Baudin till Botkyrka under valrörelsen.
Magdalena Andersson (S) anländer tillsammans med partisekreterare Tobias Baudin till Botkyrka under valrörelsen.Foto: Jessica Gow/TT

Den som siktar högt riskerar att falla hårt. Det gäller inte minst Socialdemokraterna den senaste månaden, även om opinionssiffrorna talar till partiets fördel. När S valde att gå hårt mot regeringen för den tidigare statssekreteraren PM Nilssons tjuvfiske var det inte förvånande, men nu har det slagit tillbaka.

Frågorna som ställdes av socialdemokrater under ålskandalen, som till exempel hur lämpligt det är med högt uppsatta regeringstjänstemän som ljuger för polis i en tid då regeringens främsta prioritering är att bekämpa kriminaliteten, har ersatts med nya. Som hur sårbara är partierna i allmänhet, men Socialdemokraterna i synnerhet, för gängkriminellas påverkan?

Annons

I viss mån vann S striden om PM Nilsson. Han fick till slut avgå. ”S vinner val efter val. En viktig faktor är att man lyckas behålla kompetens i partiet”, twittrade tankesmedjan Timbros vd Benjamin Dousa. ”En viktig faktor är att man struntar, på gott och ont, i vad meningsmotståndare tycker”, fyllde den borgerliga samhällsdebattören Alice Teodorescu Måwe i.

Det de menar är att borgerliga partier har en tendens att vrida på sig så fort det börjar blåsa i stället för att, likt socialdemokrater, vänta ut stormen.

Det blir särskilt tydligt efter den senaste tidens turer kring Botkyrka kommuns starka kvinna Ebba Östlin (S). För två veckor sedan röstades hon bort som kommunstyrelsens ordförande. Enligt uppgifter till Aftonbladet, som var först med att avslöja det, ska personer ur den organiserade brottsligheten ha deltagit i avsättningen av Östlin. Missnöjet mot Östlin ska bottna i att hon stängt ner fritidsgårdar som drivits av ABF i Botkyrka, eftersom dessa ska ha varit en samlingsplats för gängkriminella. Andra menar att Östlin röstats bort på grund av ett bristande ledarskap.

”Problemet med gängkriminella som letar sig in i partipolitiken är något alla partier borde se upp för – inte enbart Socialdemokraterna.”

Frågan nådde partiet centralt under veckan. Mer specifikt vad partisekreterare Tobias Baudin (S) kände till om konflikten i Botkyrka. Men i onsdagens Aktuellt var det inte en partisekreterare som trädde fram, utan en hackad skiva. Om och om igen upprepade han att det här är allvarliga uppgifter som partiet ska gå till botten med. Och förstås; att det finns synpunkter på Östlins ledarskap.

Det kan mycket väl vara så att hon är en usel politisk ledare. Men om det är så att hon röstats bort av gängkriminella på grund av att ha gjort tillvaron lite jobbigare för dem är det allvarligt. Problemet med gängkriminella som letar sig in i partipolitiken är något alla partier borde se upp för – inte enbart Socialdemokraterna. Detta med tanke på hur den organiserade brottsligheten ätit sig in i bland annat välfärdssystemet.

Men det är lite smått tragikomiskt att det just drabbar Socialdemokraterna. Tragiskt, eftersom uppgifterna är allvarliga och på sikt samhällshotande. Komiskt, på grund av partiets tidigare höga svansföring i inte minst ålskandalen.

Vi ska vända på varje sten, har Magdalena Andersson (S) sagt. Vad sägs om att börja med den i Botkyrka?

Annons
Annons
Annons
Annons