Annons

Anela Murguz: Nu ökar pressen på Frankrike och Tyskland

Man kan säga mycket om Boris Johnsons lämplighet, men när det gäller kriget i Ukraina har han varit ett föredöme bland de europeiska ledarna.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 8 juli 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Pressen på Macron ökar efter Johnsons avgång.
Pressen på Macron ökar efter Johnsons avgång.Foto: Johanna Geron

Så kom Boris Johnsons besked att han avgår som Storbritanniens premiärminister. Därmed kastas Storbritannien in i ett politiskt läge kantat av osäkerhet och instabilitet även om Johnson sitter kvar som premiärminister tills att en ny ledare kommit på plats.

Den brittiske premiärministern har knappast fört en god inrikespolitik. Han är en kontroversiell figur och har bland annat varit pådrivande i brexit-frågan. Bara det senare nämnda är skäl nog för anhängare av EU att vara skeptiska.

Annons

Johnsons ledarskap har inte heller imponerat, särskilt under coronapandemin. Först trotsade han vetenskapen genom att envisas med att fortsätta ta i hand trots att experter förordade motsatsen. Något som han fick äta upp ganska omgående och i stället införa långtgående coronarestriktioner. I efterhand har det uppdagats att återkommande fester hållits på 10 Downing Street samtidigt som många vanliga britter levde under kraftigt begränsade former.

Så kallade partygate har under hela våren varit ett huvudbry för Storbritanniens premiärminister. Men det var inte det som fick honom att slutligen avgå, utan att en konservativ parlamentsledamot anklagats för sexuella trakasserier som man menar att Johnson kände till. Det ledde till att ett antal ministrar i den egna regeringen avgick tidigare i veckan och på torsdagen tvingades även Johnson meddela sin avgång.

”Även om Storbritannien inte längre är en del av EU har landets stöd i Ukrainakriget varit viktigt.”

Men på en punkt har han faktiskt imponerat. När det gäller invasionen av Ukraina har Johnsons stöd för landet varit konsekvent – till skillnad från flera andra europeiska storledare. Exempelvis har både Frankrikes och Tysklands politiska ledare fått kritik för att ha börjat vackla i sitt stöd för Ukraina. För att dämpa kritiken åkte Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, tillsammans med Italiens premiärminister Mario Draghi, till Ukraina tidigare i somras.

Men trots det börjar en spricka synas. En opinionsundersökning visar att stödet för Ukraina är stort, generellt sett. Men när det till exempel gäller frågan om vilket land som utgör det största hindret för fred i Ukraina svarar 76 procent av britterna Ryssland medan motsvarande siffra i Tyskland och Frankrike är 63 respektive 53 procent. Alltså är det fler tyskar och fransmän som anser att Ukraina som blivit angripet utgör ett hinder för fred.

Även när det gäller att kapa banden till Ryssland är invånare i Storbritannien mer positivt inställda till det än i Frankrike och Tyskland. 74 procent av britterna vill att de ekonomiska banden till Ryssland kapas medan det bland tyskarna bara är 57 procent som vill det och 49 procent bland fransmännen.

Splittringen inom EU märktes även i samband med framtagandet av det sjätte sanktionspaketet mot Ryssland. Även om Storbritannien inte längre är en del av EU har landets stöd i Ukrainakriget varit viktigt. När Johnson nu kan försvinna från den politiska världsscenen ökar förväntningarna på Macron och Scholz.

Annons
Annons
Annons
Annons