Annons

Anela Murguz: Nu måste skolan släcka ner skärmarna

Nya rekommendationer om skärmtid visar hur fel digitaliseringen av skolan var.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 2 september 2024
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Det behövs en skärm-detox i skolan.
Det behövs en skärm-detox i skolan.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sommaren ligger förvisso bakom oss, men kanske dras man fortfarande med ett dåligt samvete över att det inte blev som man hade tänkt sig. Kanske hade man planer på att läsa ut ett visst antal böcker, ta en joggingtur eller testa ett nytt recept under semestern, men i stället fastnade i skrollandet på mobilen.

Då är man inte ensam. Att skärmtiden tar över sådant som fysisk aktivitet och läsning har varit känt länge, liksom att det påverkar sömnen negativt. Värst påverkan har det på barn och ungas hälsa. Därför är Folkhälsomyndighetens nya direktiv för skärmtid för barn och unga, som presenterades på måndagen, välkomna.

Annons

För första gången kommer myndigheten med handfasta rekommendationer. Barn upp till 2 år rekommenderas ingen skärmtid alls. Därefter varierar det beroende på ålder. Barn från 2 till 5 år föreslås ha max en timme skärmtid per dygn, för barn från 6 till 12 år är det max 1 till 2 timmar som gäller och max 2-3 timmar för tonåringar.

”Det är närmast orimligt att låta barn och föräldrar tackla detta på egen hand.”

Behövs det verkligen påbud från statligt håll? kanske någon undrar. Många småbarnsföräldrar, som förgäves tjatar på sina barn utan resultat, vet mycket väl att skärmtiden bland barn och unga ligger på betydligt högre nivåer än FHM:s purfärska rekommendationer. Och som myndigheten tillsammans med Mediemyndigheten konstaterar i sin kunskapsöversikt, som kom tidigare i år, kan inte allt ansvar läggas på enskilda personer. Dels eftersom många sociala medier-plattformar har beroendeframkallande effekter, dels för att de har en så stor negativ inverkan på folkhälsan att skärmtiden blir en samhällsfråga. Det är närmast orimligt att låta barn och föräldrar tackla detta på egen hand.

Den förändrade synen på barn och ungas skärmtid visar dessutom hur fel det var att digitalisera den svenska skolan i så hög utsträckning att till och med förskolan skulle använda sig av digitala verktyg som bevisligen har en negativ inverkan på barns hälsa.

Därför måste även skolorna släcka ner skärmarna – och det fort. Regeringen meddelade i förra veckan att den vill se ett utökat mobilförbud i skolan. I dag kan skolor välja själva hur de vill göra, men flera skolor runt om i landet har testat att förbjuda mobiler även på raster. Något som kan bli verklighet på alla skolor beroende på utfallet av regeringens utredning av ett nationellt mobilförbud som ska sjösättas senare i höst.

Med ett nationellt förbud skulle det bli enklare att hålla nere skärmtiden bland barn och unga. Något som inte görs för att besvära dem, utan för att eliminera de skadliga effekter som kommer av för mycket skärmanvändning, så som sömnsvårigheter, depression, kränkningar och negativ kroppsuppfattning.

I förlängningen riskerar det att även påverka kunskapsinhämtningen negativt. Det visar vilket ofantligt misstag det var att digitalisera undervisningen. Förhoppningsvis kan FHM:s nya riktlinjer bli en vändpunkt för den svenska skolan.

Annons
Annons
Annons
Annons